Arbeid in de toekomst Ser bijeenkomst met Donner

03/10/2008 09:00

STT

PERSBERICHT

ARBEID IN DE TOEKOMST

Een caleidoscopisch perspectief

Publicatie van het Netwerk Toekomstverkenningen bij de conferentie 'Krapte op de arbeidsmarkt' die door de Nederlandse en Vlaamse SER wordt georganiseerd op 7 oktober a.s. te Den Haag

Bij gelegenheid van de conferentie 'Krapte op de arbeidsmarkt' die op 7 oktober a.s. te Den Haag wordt georganiseerd door de Nederlandse en Vlaamse SER (zie www.ser.nl) heeft een werkgroep van het Netwerk Toekomstverkenningen (NTV) een scenarioverkenning uitgevoerd die dan zal worden gepresenteerd door drs. F.J.G. (Erik) van de Linde, lid van de werkgroep en oud-directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

De titel van de verkenning is: 'Arbeid in de toekomst, een caleidoscopisch perspectief'.

Wie door een caleidoscoop kijkt, ziet een veelkleurige wereld die in niets lijkt op wat je normaal ziet. Dat is bij het boekje ook zo. De auteurs zijn geen deskundigen op het gebied van arbeid, maar wel op het gebied van toekomstverkennen. Zij hebben geen last van 'groupthink' die in het geïnstitutionaliseerde arbeidsoverleg of in de media zou kunnen plaatsvinden. Ze gaan terug naar de basisvragen: "Wat kan de betekenis van arbeid zijn over tien of twintig jaar? Schuiven we op van 'leven om te werken' naar 'werken om te leven'? Of andersom? Neemt de rol van de overheid in de regulering van arbeid af? Of neemt die rol juist toe? Blijft arbeid zo'n centrale plaats in ons denken en doen innemen als nu, of zijn er andere opvattingen mogelijk? En komen deze opvattingen voort uit de samenleving of speelt de overheid of de politiek hier een sturende rol? Kan de overheid de opvatting over arbeid veranderen? Met welke legitimiteit, en met welke middelen?"

Dit zijn vragen die te vaak aan de kant worden geschoven, omdat ze er op de korte termijn niet erg toe doen. Maar op de lange termijn wel. Daarom is het goed om even plaats te maken voor andere perspectieven. Die worden in vier scenario's geschetst, namelijk:

'Levenslange Odyssee', 'Overheid Plus', 'Duurzame Arbeid', en 'Afscheid van de Dictatuur van de Arbeid'. Onderscheidende criteria bij deze scenario's zijn enerzijds de drijfveren om te werken ('werken om te leven' versus 'leven om te werken') en anderzijds de vraag wie de drijvende kracht is: ('sturing door de overheid' versus 'de burger optimaliseert').

Binnen de werkgroep bestond geen overeenstemming over wenselijkheid of waarschijnlijkheid van de scenario's. Dat was ook niet de opzet. Toch is de werkgroep tot algemene aanbevelingen gekomen, verdeeld over drie clusters: 'actief arbeidsmarktbeleid', 'onderwijs en opleiding', en 'ondernemerschap'.

Het Netwerk Toekomstverkenningen (NTV) is in 1974 opgezet door prof.drs. P. (Paul) Rademaker. De organisatorische activiteiten worden onder zijn voorzitterschap uitgevoerd door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Per jaar worden er zes á zeven bijeenkomsten georganiseerd voor de leden. Zo nu en dan produceert het NTV een eigen publicatie. Het NTV telt ongeveer zestig leden uit het bedrijfsleven, universiteiten en instellingen; allen zijn op een of andere manier verbonden met toekomstonderzoek.

Netwerk Toekomstverkenningen

www.ntvweb.nl

Ir. J.H. (Hans) van der Veen, secretaris

Postbus 30424

2500 GK Den Haag

T 070-3029830

F 070-3616185

E info@stt.nl





http://www.stt.nl