WBS Debatreeks 'Om de plaats van de arbeid' - najaar 2008
Globalisering: een wereld te winnen?
SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan in debat met Paul Kalma (lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA) over het SER-advies Duurzame globalisering: een wereld te winnen
Datum: 7 oktober 2008, aanvang 19.30 uur
Plaats: Dudok, Hofweg 1-a, Den Haag
Toegang: gratis. Aanmelden (verplicht) bij Jurre van den Berg: jvdberg@pvda.nl
Geachte heer/mevrouw,
De Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA) organiseert n.a.v. de WBS-publicatie Om de plaats van de arbeid een reeks debatten. De eerste uit deze reeks heeft als thema: de gevolgen van globalisering voor de werkgelegenheid, de werkomstandigheden en de verhouding tussen arbeid en kapitaal, in Nederland en elders in de wereld. Wij nodigen u graag uit bij dit debat aanwezig te zijn.
Op 20 juni 2008 verscheen het SER-advies Duurzame globalisering: een wereld te winnen. Hoewel de globalisering voor individuele burgers en bedrijven ingrijpende gevolgen kan hebben (met name op de korte termijn), lijkt de Nederlandse samenleving als geheel er tot dusver per saldo voordeel van te hebben, stelt de SER in het advies, waarin een duurzaam evenwicht tussen bedrijven, mensen en milieu (people, planet, profit) centraal staat.
Juist nu in Nederland nog steeds nervositeit bestaat over de uiteindelijke effecten van de globalisering, benadrukt de SER dat ook in een globaliserende wereld overheden ruime mogelijkheden hebben en houden voor eigen beleidskeuzes. Dit beleid moet erop gericht zijn om zoveel mogelijk te profiteren van de kansen die de globalisering biedt en om de nadelige gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Het versterken van het innovatievermogen, het ruimte bieden aan ondernemerschap, het ondersteunen van de inzetbaarheid van werknemers, het mobiliseren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en het goed laten functioneren van de overlegeconomie zijn belangrijke instrumenten om burgers en bedrijven weerbaar te maken. Internationaal ligt de nadruk op 'decent work', maatschappelijk verantwoord ketenbeheer en transparantie in keurmerken. Een breed draagvlak creëren voor globalisering kan alleen door de zorgen van burgers en bedrijven te adresseren, en door het proces in goede banen te leiden.
Paul Kalma heeft zijn vraagtekens bij het advies. Hij juicht het toe dat de SER de bezorgdheid die bij veel burgers omtrent globalisering leeft, serieus neemt. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat deze zorgen terecht zijn, en dat de negatieve gevolgen worden onderschat? En als de Raad - terecht - stelt dat de ruimte voor nationaal beleid in een internationaliserende wereld groter is dan vaak gedacht wordt, wat moet er dan met die ruimte worden gedaan om tegenwicht te bieden?
Eerder belichtte Kalma in zijn Wibautlezing al de schaduwzijde van globalisering. Hierin stelde hij dat 'de aangetoonde verbanden tussen globalisering en sociale ongelijkheid worden genegeerd, net als het nieuwe, harde kapitalisme'. 'Gebrek aan urgentie: dat is de indruk die het advies achterlaat', schreef Kalma in de Volkskrant als reactie op het SER-advies.
Rinnooy Kan en Kalma zullen hun standpunten uiteenzetten, om vervolgens aan de hand van stellingen met elkaar in debat te treden.
Literatuur
Frans Becker, Jurre van den Berg en Monika Sie Dhian Ho (WBS) (2008). Om de plaats van de arbeid. Een politieke agenda voor de PvdA.
Theo Bovens, Louise O. Fresco & Marco Wilke (Kroonleden SER) (2008). 'Globaliseren moet, in stapjes'. In: de Volkskrant, 09-07-2008.
Paul Kalma (2008). Wibautlezing: Partij van de ..? Over arbeid in onzekere tijden.
Paul Kalma (2008). 'De SER negeert het gevaar van globalisering'. In: de Volkskrant, 21-07-2008.
SER (2008). Duurzame globalisering: Een wereld te winnen.
Wiardi Beckman Stichting
Postbus 1310 - 1000 BH Amsterdam
Tel.: 020 - 5512 255 / Fax: 020 - 5512 250
E-mail: wbs@pvda.nl
---- --
Sociaal-Economische Raad