Gemeente Nuenen


Nog steeds blauwalg in de vijver bij het gemeentehuis

Bij een controle bleek dat in de vijver bij het gemeentehuis nog steeds blauwalg aanwezig is. In de vijver bij de Panakkers is geen blauwalg meer. Bij aanwezigheid van blauwalg wordt u verzocht extra zorgvuldig te zijn en geen onnodig contact met het water te hebben. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de vijver en het waterschap voert er regelmatig metingen uit.

Blauwalg vormt (drijvend aan het wateroppervlak) een laag die een beetje op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze giftige stof zit voornamelijk in de algen zelf en nauwelijks in het water tussen de algen. De hoeveelheid gif die een blauwalg heeft, kan alleen worden gemeten door er monsters van te nemen.

Symptomen blauwalgbesmetting

De gevoeligheid voor blauwalgen bij mensen is zeer verschillend. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen, kan leiden tot onder andere oogirritaties en huidirritatie zoals jeuk en rode vlekken.

Als u in contact geweest bent met water dat blauwalgen bevat, adviseren wij u om de "normale hygiëne" toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen ook maag- en darmstoornissen ondervinden. Ook huisdieren kunnen ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun natte vacht droog te likken.

Waarschuwingsborden

Bij de betreffende vijver zijn waarschuwingsborden geplaatst. Die borden gaan pas weg als uit onderzoek blijkt dat het water weer `algvrij' is. Dus zo lang de borden er staan, is het verstandig om water met blauwalg te mijden, er niet mee in contact te komen en ook huisdieren er niet in te laten zwemmen.