PvdA Europees parlement


Europees Parlement houdt rug recht in klimaatbeleid

7 oktober 2008

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag voor een aanscherping van het emissiehandelssysteem gestemd. Dit ondanks oppositie van de meeste conservatieve parlementsleden. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is opgelucht en tevreden met de uitslag.

Het Europese emissiehandelssysteem vormt het vlaggenschip van het Europese klimaatbeleid. Bedrijven hebben CO2-rechten nodig om te mogen vervuilen, hierdoor krijgt CO2 een prijs en wordt de uitstoot ervan ontmoedigd. Het Europees Parlement wil dit systeem met ingang van 2013 verder aanscherpen zodat de EU in 2020 minstens twintig procent minder broeikasgassen zal uitstoten.

Zo moeten bedrijven de rechten vanaf 2013 gaan kopen op een veiling, op dit moment worden de rechten nog gratis uitgedeeld. Heel uitzonderlijk kunnen bedrijven die moeten concurreren met bedrijven uit landen zoals China, waar geen klimaatbeleid bestaat, nog rekenen op gratis emissierechten. Corbey: Goed dat er een einde komt aan het gratis weggeven van emissierechten, het is duidelijk dat veel bedrijven hier ten onrechte van hebben geprofiteerd."

De afgelopen weken heeft de industrie zwaar gelobbyd voor het afzwakken van het wetsvoorstel en tegen het veilen van emissierechten. Maar de milieucommissie in het Europees Parlement heeft deze druk weerstaan. Corbey: "De honderden bezorgde burgers die de afgelopen dagen mijn kantoor hebben benaderd kunnen gerust zijn, het Europees Parlement heeft de rug rechtgehouden."

Naast de nieuwe richtlijn emissiehandel heeft de milieucommissie ook het besluit goedgekeurd, dat de toekomstige inspanningen van de lidstaten vastgelegd om de CO2-uitstoot te verminderen in de niet-industriële sectoren zoals landbouw, de bouwsector en de dienstensector. Nederland moet in deze sectoren de uitstoot in 2020 met 16 procent hebben verlaagd ten opzichte van 1990.

Het Europees Parlement en de Europese milieuministers onderhandelen de komende tijd over de definitieve wetteksten. In december moet er een akkoord zijn.