Provincie Limburg

Persberichten

Uitvoering Grensmaasproject officieel gestart bevat video bestand Op naar een betere bescherming tegen overstromingen

Op vrijdag 3 oktober gaven Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) en de Limburgse gouverneur Frissen het officiële startsein voor het project Grensmaas. De uitvoering van een van de grootste rivierbeveiligingswerken in Nederland is hiermee een feit.

Het Grensmaasproject speelt zich af over een lengte van 43 kilometer tussen Maastricht en Roosteren. De rivierbeveiliging wordt gecombineerd met de ontwikkeling van ongeveer duizend hectare natuur en gefinancierd door de winning van 53 miljoen ton grind. Uitvoering van de Grensmaas levert de bewoners van de Zuid-Limburgse Maasdorpen vijf keer zoveel bescherming tegen een nieuwe overstroming op. Het risico op een overstroming daalt van een gemiddelde van één keer in de 50 jaar nu, naar één keer in de 250 jaar na afronding van de werkzaamheden in 2017.

Om de Maas meer ruimte te geven, wordt de stroomgeul verbreed door verlaging van de oevers en de uitwaarden. De grond die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt om de gaten op te vullen die ontstaan door de grindwinning. In totaal wordt er voor het Grensmaasproject 80 miljoen ton grond verzet.

De uitvoerders van het project zijn bedrijven en Natuurmonumenten verenigd in Consortium Grensmaas B.V. Rijkswaterstaat Maaswerken ziet er namens de overheden op toe dat de uitvoerder haar contractuele verplichtingen nakomt.

Officiële starthandeling
Bij kasteelhoeve Hartelstein in Itteren (Maastricht), waar de grootschalige voorbereidingen voor het project al begonnen zijn, verrichtten staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) en de Limburgse gouverneur Frissen op 3 oktober de starthandeling. Dit ging gepaard met de onthulling van een groot zandsculptuur gemaakt door schoolkinderen en vrijwilligers uit Itteren en Borgharen, onder leiding van zandkunstenaar Roger Geraedts .

Activiteiten voor omwonenden
De inwoners van de Maasgemeenten konden op verschillende manieren kennis maken met het Grensmaasproject. Bijvoorbeeld vanuit een liftbak die op 75 meter (!) hoogte een spectaculair uitzicht op het werk gaf. Daarnaast werden er rondleidingen gegeven op het werkterrein (normaal gesproken verboden gebied) en was er voor kinderen een plekje in de cabine van een enorme dumpertruck.


7-10-2008 11:33