Gemeente Leidschendam-Voorburg


Leidschendam-Voorburg controleert op uitkeringsfraude

De gemeente Leidschendam-Voorburg wil dat alle inwoners die er echt voor in aanmerking komen een uitkering krijgen. Daarom controleert de gemeente of de regels worden nageleefd. De consulenten van de afdeling Sociale Zaken gaan in eerste instantie zelf na of de uitkeringen terecht zijn. Als het nodig is, schakelen zij de Sociale Recherche in. In 2007 werd er 111 keer onderzoek ingesteld door de Sociale Recherche; in dat jaar had Leidschendam-Voorburg bijna 1200 inwoners met een bijstandsuitkering.

Meestal geen fraude
De sociaal rechercheurs worden ingeschakeld voor bijzonder onderzoek en informatieverzoeken. Een informatieverzoek gaat bijvoorbeeld om controle van autobezit. Een auto telt namelijk als vermogen en heeft daarom invloed op de hoogte van de uitkering. Bij een bijzonder onderzoek gaan de rechercheurs na of er verzwegen werkzaamheden zijn, of dat mensen misschien samenwonen. Het meest voorkomende resultaat is dat er géén sprake is van fraude. Maar toch komt het regelmatig voor dat mensen niet hebben doorgegeven dat ze andere inkomsten hebben of een gezamenlijke huishouding voeren.

Stopzetting uitkering
De Sociale Recherche is een samenwerkingsverband van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Westland. In 2007 hebben de sociaal rechercheurs in de vier gemeenten in totaal voor bijna een half miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord. De besparing aan beëindigde onterechte uitkeringen is hierbij nog niet meegerekend!

Bij ontdekking van misbruik wordt over het algemeen de uitkering stopgezet. In 2007 handelde de gemeente fraudes tot 6.000 vervolgens zelf administratiefrechtelijk af. In fraudegevallen boven de 6.000 is strafrechtelijke vervolging aan de orde. In 2007 behandelde het Openbaar Ministerie vier fraudezaken uit Leidschendam-Voorburg. Meestal legt de rechter bij bijstandsfraude een taakstraf op; soms komt daar (voorwaardelijke) hechtenis bij.