Drie initiatieven genomineerd voor Food Valley Award 2008
Food valley conferentie innovatief strijdtoneel
Met de uitreiking van de Food Valley Award 2008 bekroont de stichting
Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de
voedings(gerelateerde)industrie. De award wordt uitgereikt tijdens de
Food Valley Conferentie op 7 oktober in CineMec in Ede. Drie
inzendingen zijn genomineerd: EBI Food Safety B.V. uit Wageningen met
het Bacteriofagen Technologie Centrum voor bestrijding van gevaarlijke
bacteriën, Newtricious B.V. uit Oirlo met verrijkte eieren ter
preventie van blindheid en Solanic B.V. uit Foxhol met eiwit uit
aardappelen.
In de jury van de Food Valley Award 2008 hebben zitting de heer R.
Rabbinge, University Professor WUR, Decaan Onderzoekscholen
(juryvoorzitter), mevrouw A. Mensink, zelfstandig adviseur Life
Sciences, de heer H. de Vries, voormalig VROM inspecteur en de heer A.
Wassenberg, directeur Animo Agri Business B.V. De jury vond de
kwaliteit van het wederom grote aantal inzendingen voor de prijs van
2008 goed met een aantal uitblinkers. De inzendingen werden onder meer
beoordeeld op innovatie, samenwerking en Maatschappelijk Verantwoord
Ondernemen.
Bestrijding van gevaarlijke bacteriën
Levensmiddelen die besmet zijn met âListeria monocytogenesâ kunnen
listeriosis veroorzaken, een ziekte die in de EU en de VS als een
belangrijk gezondheidsprobleem wordt gezien. In ongeveer 25% van de
gevallen is listeriosis fataal, waarmee het de meest dodelijke
voedselvergiftiging is. De incidentie in de EU is in de periode
2000-2006 bijna verdrievoudigd, naar ruim 1500 gevallen per jaar. In
de strijd tegen die bacteriën heeft Nederland een internationale
primeur: EBI Food Safety opende namelijk in 2006 haar Phage Technology
Center in Wageningen. De faciliteit produceert gepatenteerde
bacteriofagen (bacterie-eters). Ze zijn volkomen onschuldig voor mens
en milieu, maar ze doen hun werk uiterst effectief. Listex van EBI
Food Safety is het enige door de FDA (USA) als GRAS (algemeen erkend
als veilig) toegelaten bacteriofagen product. Inmiddels werkt het
Wageningse bedrijf ook aan fagenpreparaten tegen MRSA en Salmonella.
Het wetenschappelijk netwerk van EBI Food Safety is wijd vertakt en
omvat universiteiten en onderzoekscentra in onder meer Zwitserland,
België, de VS en Nederland.
Verrijkte eieren ter preventie van blindheid
In 2007 is door Newtricious een onderzoek gestart waarbij eieren
worden verrijkt met carotenoïden. Deze carotenoïden, natuurlijke
pigmenten die o.a. voorkomen in mais en groene bladgroenten, hebben
een beschermend effect op leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD),
een ernstige oogafwijking waartegen nog steeds geen behandeling
mogelijk is. In Nederland is er bij 100.000 mensen de LMD-diagnose
gesteld. Ook eieren zijn een bron van carotenoïden. Dus onderzocht
Newtricious hoe met verrijkte voeders âspecialtyâ eieren geproduceerd
kunnen worden. Het ei heeft als voordeel dat de carotenoïden aan het
vet van de dooier worden gebonden waardoor ze beter beschikbaar zijn.
Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft deze speciale eieren
gedurende drie maanden getest bij 100 vrijwilligers. De vakgroep
Humane Biologie van de Universiteit Maastricht volgde de effecten van
factoren als het cholesterolniveau en andere risicofactoren voor hart-
en vaatziekten. Als de hypothese is bevestigd, komt dit ei eind 2008
op de markt.
Primeur met aardappeleiwit
Solanic kwam eind vorig jaar met een commercieel aardappeleiwit -het
eerste voor menselijke consumptie- op de markt. Dit eiwit heeft
vrijwel dezelfde functionaliteiten als dierlijk eiwit. Qua kosten en
prestatie is het eiwit van Solanic gelijkwaardig aan dat van een dier.
Op sommige eigenschappen, zoals foaming, voedselveiligheid en
oplosbaarheid scoort het zelfs beter. Het geheim achter dit eiwit is
een scheidingsmethode op basis van absorptie. Solanic levert het eiwit
in twee fracties: een droge stof die voornamelijk patatine bevat en
een vloeibare variant waarin zich proteaseremmers bevinden. Deze
laatste is interessant voor de industrie, omdat het een verzadigend
effect heeft. Er wordt met verschillende fabrikanten in uiteenlopende
productgroepen aan het ontwikkelen van eindproducten gewerkt.
Conferentie
De Food Valley Award 2008 is een initiatief van de stichting Food
Valley en wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie op 7
oktober in CineMec in Ede. Dit jaar staan innovatie en creativiteit
centraal en worden deze vanuit verschillende invalshoeken belicht. Het
Plein der Zintuigen wordt een feest van proeven, ruiken, beleven en
verbazen. Meer informatie is te vinden op www.foodvalley.nl. Syntens,
Innovatienetwerk voor ondernemers is partner van de stichting Food
Valley.