NCRV

NL onder water

Rivieren in Brabant en Limburg in NL onder water

Dinsdag, 7 oktober 2008
Nederland 2, 19.55 uur

In deze aflevering van de serie NL onder water staan de provincies Brabant en Limburg centraal.

Bij een overstroming van Nederland denken de meeste mensen aan de kust. Met de stijgende zeespiegel zal dat de plek zijn waar het helemaal misgaat. Maar in werkelijkheid zit het gevaar in de grote rivieren. De Rijn, de Maas, de Waal, de Lek: rivieren uit de hoge gebieden van Europa die met grote kracht naar ons lage landje stromen. Met de veranderingen van het klimaat komen er âs winters meer heftige regenbuien en de rivieren moeten dat in korte tijd opvangen. Dit zal grote tot problemen leiden.

Bij de Maas zijn de afgelopen jaren enorme overstromingen geweest. Zo is de A2 bij Den Bosch is lang onbegaanbaar geweest en vele omwonenden waren maar liefst tien dagen lang van de buitenwereld afgesloten. Het klimaat zal blijven veranderen. Daarom worden allerlei plannen bedacht om het water in de toekomst op te vangen. Voor de natuur zijn al die maatregelen goed nieuws.

In Den Bosch bijvoorbeeld wordt het Bossche Broek, een natuurgebied tegen de stad aan, weer in oude glorie hersteld. Boswachter Jacques Hendriks vertelt over de bijzondere planten zoals de Pimpernel en over de vlinders, zoals het Pimpernelblauwtje. Aan de Maas komt weer oorspronkelijke riviernatuur. De rivieren in Limburg, zoals de Roer, worden veel natuurlijker gemaakt, onder andere door de aanleg van vistrappen. Nu kunnen zalm en zeeforel weer van de noordzee door Nederland zwemmen om voorbij Roermond te paaien. Ecoloog Rob Gubbels is enthousiast over alle veranderingen..