Energie 2008 toont laatste techniek energiebesparing

27/08/2008 17:07

Libéma Exhibition

's-Hertogenbosch, 27 augustus 2008

De nationale vakbeurs Energie 2008, die van 7 t/m 9 oktober in de Brabanthallen

's-Hertogenbosch wordt gehouden, is met ruim 200 exposanten 80% groter dan de vorige editie. Uit de voorregistraties via internet blijkt dat de interesse van de bezoekers vooral uitgaat naar energiebesparing met behulp van duurzame technieken. Energie 2008 laat hier vele voorbeelden van zien, toepasbaar in de industrie en de gebouwde omgeving. De beurs wijst grote en middelgrote energieverbruikers concreet de weg naar structureel lagere energiekosten.

Volgens deskundigen is bij bedrijven al gauw een besparing tot 30% op het energieverbruik haalbaar. De eerste verbruiksbesparing is soms direct en zonder grote investering te realiseren. Andere oplossingen vragen wel een investering en zo nodig aanvullende subsidies, hoewel de hoge energietarieven e.e.a. sneller haalbaar maakt.

Energie 2008 laat ook mogelijkheden zien om de laatste 10% van de voorgenomen besparingsdoelstelling te halen.

Congressen

Naast tastbare technologie reikt Energie 2008 ook ideeën aan via inloopvoordrachten en drie congressen. De congrestitels zijn:


-Hergebruik restwarmte, benutten en besparen


-Het Energielabel, ontwikkelingen en kansen


-Energietransitie bij renovatie, naar de passief bouwen standaard

Optimaal energie inkopen

Het serieus stilstaan bij het inkopen van gas en elektriciteit loont zich steeds meer. Op Energie 2008 zijn energieleveranciers, contractors en inkoop-adviesbureaus aanwezig. De vrije markt in optima forma. Op het facturenspreekuur kan men zijn factuur laten controleren. Zonder in detail te treden kan een specialist vaak al een eerste beoordeling geven of besparing op de factuurposten mogelijk is.

Slim besparen

Op Energie 2008 vinden directies en andere managers van industrieën, (utiliteits)gebouwen, installateurs en adviseurs een groot aanbod van besparende energie-oplossingen zoals duurzame opwekking (zonne-energie, bodemenergie, WKK, biomassa), stoomtechniek, verlichting, persluchttechniek, isolatie, efficiënte aandrijftechniek, slimme meters, pompen, industriële automatisering, adiabatische koeling, nanotechnologie, noodstroomvoorzieningen, passief bouwen en waterstoftechnologie.

Innovatieve technieken

Een bijzonder voorbeeld is de in Duitsland ontwikkelde Sunmachine. De superstille Sunmachine kan voorzien in de energiebehoefte van zowel particulieren als het midden- en kleinbedrijf, de horeca, de agrarische sector en de recreatiesector. Er zijn drie typen, die op respectievelijk houtpellets, (bio)gas en zonnewarmte werken.

Ook warmtepompen worden steeds slimmer. Zo heeft de nieuwe FIGHTER 1330-60 warmtepomp twee compressorcircuits van elk 30 KW. Hiermee kan beter worden ingespeeld op de warmtebehoefte en kan in deellast een hoger rendement worden behaald. Daarnaast kunnen twee verschillende functies worden uitgevoerd zoals ruimteverwarming en bereiding van warmtapwater. De warmtepomp kan zijn energie ontlenen aan diverse bronnen, waaronder grondwater, aardwarmte en lucht.

Opmerkelijk is ook een nieuwe witte dakbedekking, Derbibrite, waarin fotovoltaïsche panelen zijn geïntegreerd. De dakbedekking is onbreekbaar en op elk dak toepasbaar.

Een nieuw type gasmeter corrigeert automatisch temperatuur- en drukvariaties, is ongevoelig voor de samenstelling van aardgas en kan ook nog gaslekkages detecteren.

De vierde editie Energie is van dinsdag 7 t/m donderdag 9 oktober dagelijks open van 10.00 - 18.00 uur. Meer info/gratis toegang zie www.energievakbeurs.nl