NIOD
4.9.2008
NIOD medewerkster Evelien Gans genomineerd voor De Grote Geschiedenis Prijs 2008
De nominaties zijn bekend gemaakt van de vijf boeken die meedingen naar de "Grote Geschiedenis Prijs 2008". NIOD-medewerkster Evelien Gans is met haar publicatie Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis, 1912-1956 (Deel 1) n van de vijf. Deze vijf titels zijn genomineerd uit een lijst van 282 historische boeken. De Grote Geschiedenis Prijs is vorig jaar is ingesteld om de kwaliteit van historische boek in Nederland te promoten. De winnaar van de prijs zal op 6 oktober bekend worden gemaakt tijdens een speciale tv-uitzending die onder de titel "Gek van Geschiedenis".
De Grote Geschiedenis Prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en NPS/VPRO. Juryvoorzitter is Frits van Oostrom..
De volledige titellijst met korte inhoudsbeschrijving luidt als volgt:
Machiel Bosman, Elisabeth de Flines. Een onmogelijke liefde in de achttiende eeuw (Athenaeum - Polak & Van Gennep). Bosman diepte het familiedrama op van een Amsterdamse koopman en diens dochter die er in 1700 vandoor gaat met de knecht. Knappe en inzichtgevende monografie, aldus de jury.
Evelien Gans, Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis 1912 - 1956 (Bert Bakker). Dit eerste deel beschrijft het leven van vader Jaap Meijer, en biedt een unieke beschrijving van het dramatische leven in de concentratiekampen.
Suzanna Jansen, Het pauperparadijs. Een familiegeschiedenis (Balans). Jansen dook in haar eigen achtergrond en ontdekte hoe armoede van geslacht op geslacht doorwerkt. Goed geschreven reconstructie van vijf generaties leven in de onderklasse.
Luuc Kooijmans, Gevaarlijke kennis. Inzicht en angst in de dagen van Jan Swammerdam (Bert Bakker). Hoogstaand en toch toegankelijk onderzoek over wetenschappers in de Gouden Eeuw en hun worsteling met het geloof.
Henk van Osch, Jonkheer D.J. de Geer. De teloorgang van een minister-president (Boom). Nauwgezette en onthutsende beschrijving van het tragische leven van De Geer, die niet opgewassen bleek tegen de beproevingen van de Tweede Wereldoorlog.
De Grote Geschiedenis Prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De belangrijkste criteria zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en degelijkheid. De jury van 2008 staat onder leiding van Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar in Utrecht, oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en bekend van de Canon van Nederland.
Dit jaar zal de prijs voor de tweede keer worden uitgereikt. De aflevering van 2007 werd toegekend aan Auke van der Woud voor het boek "Een nieuwe wereld".
Dit jaar bestond het aanbod uit 282 inzendingen van Nederlandse en Belgische uitgevers. Een voorselectie werd gemaakt door Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad) en Martin Sommer (de Volkskrant). De jury koos uit een longlist van tien boeken de vijf kanshebbers. De winnaar van de Grote Geschiedenis Prijs zal op 6 oktober worden bekend gemaakt, tijdens de uitzending van het televisieprogramma Gek van Geschiedenis.