Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
EXPERIMENT NL: WETENSCHAP IN NEDERLAND
Quest in samenwerking met NWO
Verschijning 21 oktober 2008
Actueel en vernieuwend. Nieuwe wetenschappelijke inzichten over inburgering, getuigenverklaringen in het strafrecht, drankgebruik, schoolverlaters, overstromingen, waterstofauto's en duurzame energie... en nog veel meer in:
Wetenschap is leuk en sexy! Unieke samenwerking tussen Quest magazine en NWO.
Meer en meer mensen raken geïnteresseerd in de fascinerende wereld van kennis. EXPERIMENT NL slaat een populair-wetenschappelijke brug tussen wetenschap en het brede publiek.
Over het boek
In de jungle, de ruimte, bovenop bergen. In vrieskou en hitte. Op rivieren en oceanen. In laboratoria, werkplaatsen of in archieven... overal vind je Nederlandse wetenschappers, op zoek naar antwoorden op intrigerende vragen. Hoe voorkomen we opwarming van de aarde? Wat moet je doen om de wereldwijde voedsel- en energiecrisis op te lossen? Wat is de oorsprong van integratieproblemen in grote steden? Hoe gedraagt een neutrino zich en waar komt hij vandaan, en waarom? Is kernfusie de energiebron voor de toekomst? Hoe los je het fileprobleem op? Staat Nederland over 30 jaar onder water? In dit boek vind je de meest tot de verbeelding sprekende onderzoeksresultaten van het jaar. Het beste dat wetenschap in Nederland te bieden heeft. Van het kleinste elementaire deeltje tot het verst verwijderde sterrenstelsel. Van archeologische vondsten aan de andere kant van de aardbol tot migrantenproblematiek om de hoek. Grensverleggend en vernieuwend.
G+J uitgevers, uitgever van tijdschriften in heel Europa heeft in 2004 met de lancering van Quest in Nederland in korte tijd een zeer grote lezersgroep bereikt. Met een maandelijkse oplage van bijna 200.000 exemplaren bereikt het blad een groep ondernemende mensen die nieuwsgierig zijn naar wat de wereld te bieden heeft. Quest geeft antwoord in woord en beeld op bijzondere en alledaagse vragen.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert duizenden toponderzoekers aan universiteiten en instituten, geeft sturing aan de Nederlandse wetenschap via subsidies en onderzoeksprogramma's en beheert negen onderzoeksinstituten met een focus op (inter)nationale kennisinfrastructuur. NWO honoreert alleen de allerbeste onderzoeksvoorstellen - een NWO-subsidie is een brevet van excellente kwaliteit.
Een uitgave van Quest ism NWO
ISBN: 978-90-8927-012-2- NUR: 259 - Gebonden
Formaat: 198 bij 235 mm - Aantal pagina's: 224, 150 illustraties
Verschijningsdatum: 21 oktober 2008 - Prijs: ¤ 17,95
....
PUBLICITEIT: Aanvragen van een recensie-exemplaar (ook als pdf), interviews, beeldmateriaal (boekcover en foto's als jpg),
informatie over het opzetten van acties en prijsvragen.
Quest: Ignas van Schaick, uitgever boeken
Gebouw Stede, Dalsteindreef 82 t/m 92
1112 XC Diemen
Tel: +31(0)207948974 / Fax: +31(0)35 582 7885
E-mail: Ignas.van.schaick@genj.nl
NWO: Joost de Man, projectleiding
Laan van Nieuw Oost Indië 300
Postbus 93138 - 2509 AC Den Haag
Tel: +31(0)703440544 / Fax: +31(0)703440912
E-mail: manj@nwo.nl
Oktober, 2008
Bijlage: actuele onderwerpen
Pseudoherinneringen bij getuigen
Maastrichtse onderzoekers hebben vastgesteld dat getuigen zeer onbetrouwbaar zijn bij ondervragingen. Zelfs als ze eerlijk vertellen wat ze hebben gezien. Suggestieve vragen hebben invloed op herinneringen. Zo zijn er nu, zes jaar na de moord op Pim Fortuyn, mensen die denken dat ze videobeelden van de moord op tv hebben gezien. Terwijl er geen beelden waren van het moment dat Fortuyn werd neergeschoten. Deze resultaten hebben grote consequenties voor verhoortechnieken en de rechtspraak.
Jelicic, dr. M. (Marko) (1959), Universiteit Maastricht, Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen
Geschiedenis integratie allochtonen in Nederland
Leidse migratiehistoricus Marlou Schrover stelt dat migratie van alle tijden is en problemen met nieuwkomers na drie generaties wel overwaaien. Er zijn grote parallellen te zien in de geschiedenis, maar we lijden aan collectief geheugenverlies. De positie van de huidige allochtonen in de Nederlandse samenleving is verre van uniek. Wel zijn er een aantal unieke punten te vinden in het huidige Nederlandse vreemdelingenbeleid.
Schrover, dr. M.L.J.C. (Marlou) (1959), Universiteit Leiden, Vakgroep Geschiedenis;
Drinkgedrag van jongeren
In samenwerking met een deel van de onderzoeksgroep Adolescent Development: Characteristics and Determinants in Utrecht creëerde Sander Bot een bruine kroeg als laboratorium om zo te achterhalen wat het drinkgedrag van adolescenten beïnvloedt. De druk van dominante personen in een groep blijkt minder invloed te hebben dan werd verwacht. Eén uitkomst: hoe meer mannen er aanwezig zijn, hoe meer er gedronken wordt.
Bot, dr. S.M. (Sander) (1975), Universiteit Utrecht, Onderzoekgroep Adolescent Development: Characteristics and Determinant
Homoseksuele paren met kinderen
De Utrechtse juriste Machteld Vonk pleit voor een sterkere juridische positie van kinderen uit gezinnen met twee vaders of twee moeders. De intentie van een ouder om het kind op te voeden zou juridisch net zo zwaar moeten wegen als biologisch ouderschap.
Vonk, dr. M.J. (Machteld) (1967), Universiteit Utrecht; Molengraaff Instituut voor Privaatrecht
Schoolverlaters en burgerschap
Onderwijskundige Geert ten Dam van de UvA ontwikkelde voor scholen een meetinstrument waarmee ze kunnen zien in hoeverre ze slagen hun leerlingen op te leiden tot democratische burgers. Schoolverlaters struikelen vaak over een gebrek aan sociale bagage. Scholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan burgerschap. Maar hoe meet je dat? De test meet vier gebieden: 'omgaan met conflicten', 'omgaan met verschillen', 'democratisch handelen' en 'maatschappelijk verantwoord handelen'.
Dam, prof. dr. G.T.M. (Geert) ten (1958), Universiteit van Amsterdam; Instituut voor de Lerarenopleiding
Inburgering Marokkaanse vrouwen
Speciale cursussen voor Marokkaanse vrouwen zijn volgens sociologe Marguerite van den Berg van de Erasmus Universiteit te veel gericht op het vernederlandsen van vrouwen. Beleid voor mensen in een achterstandpositie zou erop gericht moeten zijn hen te begeleiden naar opleidingen en werk, de indicatoren voor sociale mobiliteit.
Berg, drs. M.A. (Marguerite) van den (1981), Erasmus Universiteit Rotterdam, Faculteit Sociale Wetenschappen; Universiteit van Amsterdam; Amsterdamse School voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek
Vaststellen hoe oud blauwe plekken zijn
Fysicus Maurice Aalders van de UvA werkt aan een methode die meet hoe oud blauwe plekken zijn. Zo kun je in de toekomst met meer zekerheid vaststellen dat er sprake is van kindermishandeling. Het Nederlands Forensisch Instituut meldde zich al als geïnteresseerde partij.
Aalders, dr. ing. M.C.G. (Maurice) (1969), Universiteit van Amsterdam, Academisch Medisch Centrum; Laser Centrum
Duinanalyse tegen overstromingen
Fysisch geograaf Jakob Wallinga en zijn Delftse collega's kunnen op basis van aanwezige schelpenlagen gegevens aandragen om vast te stellen hoe hoog de duinen moeten zijn om overstromingen te voorkomen. Door middel van optische datering kan zo meer bekend worden over weersextremen in het verleden. Zo kan Nederland zich in de toekomst beter beschermen tegen extreme weersomstandigheden.
Wallinga, dr. J. (Jakob) (1973), Technische Universiteit Delft
Waterstofauto's
Onderzoekers van de VU, onder leiding van Ronald Griessen, bedachten een snelle testmethode voor legeringen die mogelijk bruikbaar zijn voor compacte en veilige opslag van waterstof. Dit is nodig om het gebruik van waterstof als vervanger van benzine mogelijk te maken.
Griessen, prof. dr. R.P. (Ronald) (1945), Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit Natuur- en Sterrenkunde; voorzitter stichting FOM
Energiecrisis
Kernfusieonderzoeker Niek Lopes Cardozo vindt het onverantwoord dat overheden geen haast maken met het opzetten van een nieuwe energie-infrastructuur, terwijl energie zich ontwikkelt tot politiek thema. We stevenen onafwendbaar af op een wereldomvattende energiecrisis: niemand zal eraan ontkomen. Olie, gas en kolen worden in toenemend tempo opgestookt, investeringen in alternatieven zijn veruit onvoldoende.
Lopes Cardozo, prof. dr. N. (Niek) (1957), FOM-instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, hoofd kernfusieonderzoek; Technische Universiteit Eindhoven
Tulpeiland voor Nederlandse kust
Suzanne Hulscher, mede-initiatiefneemster van Innovatieplatform en hoogleraar waterbeheer aan de Universiteit Twente, stelt dat aanleg van het multifunctionele 'tulpeiland' een goede manier is om Nederland op waterbouwkundig gebied weer op de kaart te zetten. Het Innovatieplatform bestaat uit verschillende sleutelspelers in de kenniseconomie: experts uit politiek, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs.
Hulscher, prof. dr. S.J. M.H. (Suzanne) (1966) Universiteit Twente, Faculteit der Construerende Technische Wetenschappen; Innovatieplatform
Energieverbruik verminderen met magneten
Fysicus Ekkes Brück, werkzaam bij de Onderzoeksgroep Fundamental Aspects of Materials and Energy aan de TU Delft, ontwikkelde een magneetkoeling die een stuk kleiner is dan bestaande koelsystemen en maar de helft van de energie nodig heeft om te koelen. Deze technologie kan het nationale energieverbruik sterk omlaag brengen.
Brück, prof. dr. E.H. (Ekkes) (1958), Technische Universiteit Delft, Faculteit Technische Natuurwetenschappen, Onderzoeksgroep Fundamental Aspects of Materials and Energy
Slimmere windmolens
Fabricage van slimmere rotors kan de energieopbrengst van windmolens fors vergroten. Delftse onderzoekers, waaronder Gijs van Kuik, zoeken de oplossing in innovatieve materialen en betere aerodynamische eigenschappen. Door flexibele elementen in te bouwen in de rotor kunnen veel grotere windmolens ontwikkeld worden.
Kuik, prof. dr. ir. G.A.M. (Gijs) (1951), Technische Universiteit Delft, Windenergie
Opslag en afgifte van energie
Onderzoeker Haimin Tao bedacht een effectief systeem voor opslag en afgifte van extern opgewekte energie aan het elektriciteitsnet. Particulieren met een windmolen of zonnecellen en kastuinders hebben - o.a. door wisselende weersomstandigheden - geregeld te maken met overtollige energie, die gaat nu nog vaak verloren. Het systeem kan gelijkstroom efficiënt omzetten in wisselstroom.
Tao, dr. H. (Haimin) (1976), Technische Universiteit Eindhoven; Technologiestichting STW
Ignas van Schaick
G+J Publishing CV
Wildenborch 2
1112 XB Diemen
T + 31 (0)20 7948974
M + 31 (0)6 12977839
E ignas.van.schaick@genj.nl
www.genj.nl
National Geographic Magazine - National Geographic Traveler - National
Geographic Junior- Quest- Gala - Glamour