Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|6 oktober 2008|
|Nummer        |
|185           |
Koepelnota 'Samen Leven' bundelt provinciale subsidies en inzet op sociaal terrein

Samenleven zet de toon

De provincie Noord-Brabant investeert onder de noemer "Samen Leven" in een goed leefklimaat waarmee Brabanders zich verbonden voelen en waarvoor zij zich volop willen inzetten. Er gaat dertig miljoen euro per jaar in om. Provinciale Staten hebben de koepelnota 'Beleidskader participatie en maatschappelijke ontwikkeling' vrijdag 3 oktober vastgesteld. De nota 'Samen Leven' geeft aan hoe de provincie zich ervoor inzet dat zoveel mogelijk Brabanders kunnen meedoen en kleur en inhoud geven aan de sociale kwaliteit van Brabant.

De nota brengt focus en samenhang aan in de brede variëteit aan provinciale activiteiten op sociaal terrein. Centraal staan drie kernelementen: versterken van de samenwerking met de sociale partners, vooral gemeenten en intermediaire organisaties. De provincie versterkt haar rol als middenbestuur, zij zal in de uitvoering terughoudend zijn en zich in beginsel alleen richten op bovenlokale en regionale ("tweede lijns"-)activiteiten.

Versterken van de sociale infrastructuur in Brabant door mee-investeren in de sociale infrastructuur in Brabant (onderhouden) ; verspreiden van succesvolle voorbeelden (versnellen) en door stimuleren van maatschappelijke innovatie (vernieuwen).

Versterken van de samenhang door prioriteit te geven aan vijf maatschappelijke thema's: actief burgerschap, kwaliteit van de leefomgeving, toekomstbestendige zorgstructuur, langer thuiswonen en het benutten van inzet van betrokkenen.

Een overzicht van enkele projecten de komende jaren o Ter versterking van de leefbaarheid realiseert de provincie, samen met gemeenten en bewoners, twintig grote Integrale dorpsontwikkelingsplannen (IDOP's). Ook zijn subsidies beschikbaar gericht op versterking van de leefbaarheid in Brabantse wijken. o De provincie zet in op de versterking van mantelzorg voor mensen met dementie en innovatie in de zorg door inzet van ICT als hulpmiddel om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen ('Slimme Zorg'). o De subsidieregeling voor kleinschalige woonzorgvoorzieningen maakt het mogelijk dat mensen langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. o Brede verspreiding van het succesvolle concept van Woonzorgservice in wijken. o De projecten Kleurrijk Brabant Werkt (promotieteams allochtone jongeren), Kleurrijk Brabant Onderneemt (netwerk van ondernemers) en Kleurrijk Brabant Leert (mentorenteams in het basis- en voortgezet onderwijs) o Op het terrein van sociale veiligheid draagt de provincie financieel bij aan een aantal veiligheidshuizen in Brabant o (Co)financiering van organisaties die gemeenten, lokale instellingen en organisaties ondersteunen; maatschappelijke organisaties en lokale initiatieven kunnen een beroep doen op intermediaire organisaties, zoals Zet en Palet.

Meer informatie over de koepelnota Samen Leven en de verschillende subsidies en financiële regelingen van de provincie is te vinden op www.brabant.nl.