Raad van State


10 uitspraken gevonden

1. 200705983/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
(Goedkeuringsbesluit Limburg over wijzigingsplan glastuinbouwbedrijf Meijel)
van Limburg van het wijzigingsplan "Bestemmingsplan Buitengebied, toekenning agrarische bouwkavel aan Gommans Flowers en Platveld Flowers voor een glastuinbouwbedrijf aan de
Kampsteeg/Langestraat/Donkerpeelkensweg, 2007-I" van de gemeente Meijel. Het plan maakt de vestiging van een glastuinbouwbedrijf in Meijel mogelijk. Momenteel ligt het bedrijf, dat chrysanten teelt, in Egchel. De nieuwe locatie omvat een gebied van 12 hectare, waarvan op 10 hectare kassen komen te staan. Meerdere omwonenden en de Stichting Werkgroep Behoud De Peel zijn het niet eens met het plan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het bedrijf niet in de omgeving past en dat het in strijd is met provinciaal beleid. Ook is volgens hen onvoldoende gezocht naar een alternatieve locatie en tast het bedrijf de leefomgeving in het gebied aan. Daarbij vrezen zij voor wateroverlast en voor vernatting van weilanden in het gebied en onder meer voor lichthinder, geluidhinder en parkeeroverlast. De zaak is op 21 juli van jl. op zitting
2. 200707881/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 (Verzoek Gaz de France om opslag radioactief afval op boorplatform te verlengen)
Uitspraak over de weigering door de minister van VROM om de termijn voor het opslaan van zogenoemde laag radioactieve 'sludge' te verlengen. Gaz de France Production Nederland had om de verlenging verzocht. Het bedrijf exploiteert een aantal platforms voor de winning van gas. Bij de winning en verwerking van aardgas komen mijnbouwreststoffen vrij. Deze zogenoemde 'sludge' kan radioactieve stoffen en zware metalen, zoals kwik, bevatten. De sludge wordt opgeslagen in zogenoemde killtanks op een van de boorplatforms om vervolgens zo spoedig mogelijk te worden afgevoerd. Het verzamelen en tijdelijk opslaan in afwachting van transport naar de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) in Zeeland is volgens de kernenergiewetvergunning toegestaan voor een periode van maximaal twee jaar. Het bedrijf heeft de minister van VROM om verlenging van deze periode verzocht, omdat het volgens hem in het belang is van de bescherming van mens en natuur dat de sludge langer op het platform wordt opgeslagen. Voordat de sludge voor bewerking naar COVRA wordt getransporteerd, wordt deze eerst voorbewerkt in Leipzig in Duitsland. Gaz de France wil onderzoeken of er betere verwerkingstrajecten zijn dan het traject via Leipzig. In afwachting daarvan wil het bedrijf de opslagtermijn op de boorplatforms verlengen. De minister van VROM vindt het wel begrijpelijk dat Gaz de France dit onderzoek wil verrichten, maar ziet hierin geen aanleiding om de opslagtermijn te verlengen, omdat er ook een mogelijkheid bestaat om de sludge af te voeren (naar Leipzig). Gaz de France berust niet in het besluit van de minister van VROM en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 18 september jl. op zitting behandeld.

3. 200708426/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008
(Bouwvergunning voor moskee aan Berkstraat in Oldenzaal) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal heeft verleend aan de Islamitische Stichting Nederland, Fatih Oldenzaal, voor een nieuwe moskee met dienstwoning aan de Berkstraat in Oldenzaal. Het gaat om een gebouw van 22 meter breed, met een koepel van 11 meter hoog. Op dezelfde locatie is al 25 jaar een moskee gevestigd. Deze wordt met name door mensen van Turkse origine bezocht. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning. Zij vinden onder meer dat het wonen in de dienstwoning op de locatie in strijd is met provinciaal beleid. Een eerder beroep van de omwonenden is in oktober 2007 door de rechtbank in Almelo gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak zijn het college en Fatih Oldenzaal in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 10 juni van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200709066/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Ligging vaartuig "Quo Vadis" tijdens Sail Amsterdam in 2005) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zeeburg van de gemeente Amsterdam om het vaartuig "Quo Vadis" naar een andere ligplaats te sturen gedurende het evenement Sail 2005. Het schip "Quo Vadis" is een low budget horecagelegenheid in de IJ-haven aan de Javakade in Amsterdam. De kade waaraan het schip ligt, is gedurende het evenement Sail 2005 van 17 tot en met 22 augustus in gebruik geweest als ligplaats voor grote zeilschepen, de zogeheten tall ships. Om plaats te maken voor deze schepen moesten alle aan de Javakade afgemeerde schepen tijdelijk vertrekken en is "Quo Vadis" verplaatst naar de Sumatrakade. Volgens de exploitant van "Quo Vadis" was de claim van het stadsdeelbestuur op de ligplaats van haar schip niet noodzakelijk. De overweging dat de Javakade de enige plek was met voldoende diepgang voor de tall ships en dat haar schip uit veiligheidsoverwegingen moest wijken, is volgens de exploitant niet juist. Volgens de exploitant had het schip als gevestigde horecagelegenheid gewoon kunnen blijven liggen en in de planning van het evenement moeten worden opgenomen. De exploitant is het dan ook niet eens met het besluit van het stadsdeelbestuur en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 4 september jl. op zitting behandeld.
5. 200709175/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning hondentrainingscentrum en hondenpension in Tilburg) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend voor een hondentrainingscentrum en een hondenpension aan De Kleine Tilburg in Tilburg. De kennel biedt ruimte aan 15 honden. De honden worden twee keer per dag anderhalf uur uitgelaten. Vier keer per week vinden er trainingen plaats op drie trainingsvelden op het terrein. Hierbij worden honden van derden in twee groepen achter elkaar getraind waarbij elke groep uit dertig honden bestaat. Een buurman van het hondentrainingscentrum is het niet eens met de milieuvergunning. Volgens hem worden de activiteiten in steeds intensievere vorm uitgeoefend en ervaart hij geluidsoverlast door blaffende honden, met name tijdens de nachtperiode. Hij is ook van mening dat de geluidsnormen die in de milieuvergunning zijn opgenomen, niet streng genoeg zijn. De zaak is op 8 augustus jl. op
6. 200800456/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Bouwvergunning voor moskee aan de Parmentierstraat in Barneveld) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft verleend voor een moskee/multifunctioneel centrum aan de Parmentierstraat in Barneveld. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van de moskee en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen zal parkeeroverlast ontstaan door een toename van verkeer van en naar de moskee. Ook vrezen zij voor geluidhinder als gevolg van de oproepen tot gebed met luidsprekers uit de moskee. Een eerder beroep van de omwonenden is door de rechtbank in Arnhem in december 2007 ongegrond verklaard. De zaak is op 9 september jl. op zitting behandeld.

7. 200800750/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor gebouw met parkeergarage Nieuw Eyckholt in Heerlen)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerlen heeft verleend voor een gebouw met ondergrondse parkeergarage aan de Nieuw Eyckholt in Heerlen. Het gebouw ligt op bedrijventerrein Coriopolis in Heerlen. De locatie heeft in het geldende bestemmingsplan de bestemming "Bedrijfsdoeleinden". Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van het gebouw. Zij vinden dat het moet worden aangemerkt als een kantoorgebouw, en dat dit in strijd is met het bestemmingsplan. Het college vindt echter dat sprake is van een bedrijfsgebouw en dat dit gebruik wel in overeenstemming is met het bestemmingsplan. De omwonenden zijn door de rechtbank in Maastricht in het gelijk gesteld. Onder meer het college is het niet eens met die uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 1 september jl. op zitting behandeld.

8. 200800767/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Besluit gemeente Hof van Twente voor driedaags schuttersfeest in Diepenheim)
Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verleend voor het jaarlijks gebruik van een terrein aan de Borculoseweg in Diepenheim voor het houden van een driedaags schuttersfeest. In deze zaak gaat het om het schuttersfeest dat in september 2005 werd georganiseerd. Een omwonende verzet zich tegen de vrijstelling die het gemeentebestuur hiervoor heeft gegeven en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt onder meer dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de natuur in het gebied. Verder zijn er volgens hem in de omgeving betere alternatieve locaties voor de schuttersfeesten en had het college van burgemeester en wethouders deze bij zijn besluit moeten betrekken. De rechtbank in Almelo heeft in december 2007 een eerder beroep van de omwonende tegen het besluit van het gemeentebestuur ongegrond verklaard. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de zaak op 1 september jl. op zitting behandeld.

9. 200801010/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken (Terugvordering subsidie voor varen met gondels in Delftse grachten) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Delft om een verleende financiële bijdrage aan een ondernemer in te trekken. Deze bijdrage was hem verleend om met gondels in de grachten van Delft te varen tijdens het toeristenseizoen van 2005 tot en met 2007. In het besluit vordert het gemeentebestuur eveneens het aan hem verstrekte voorschot voor 2006 terug. De gemeente heeft aangevoerd dat de ondernemer niet heeft voldaan aan de voorwaarden waaronder de subsidie is verleend. In 2006 hebben geen gondels gevaren en hij heeft op dat moment volgens de gemeente niet aannemelijk gemaakt dat dat in 2007 nog zal gebeuren. De ondernemer geeft aan dat de gemeente aan hem een waarderingsbijdrage heeft verleend en dat geen sprake is van een subsidie die kan worden teruggevorderd. Volgens de ondernemer heeft hij door overmacht in 2006 niet kunnen varen, doordat de gondels vanwege het slechte weer in 2005 in zodanig slechte staat verkeerden dat varen onverantwoord was. De zaak is op 20 augustus jl. op zitting behandeld.
10. 200801053/1
datum van uitspraak: woensdag 8 oktober 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Kapvergunningen inhoudsindicatie:

(Kapvergunning voor kap bomen en bosplantsoen in Holendrecht-West Amsterdam)
Uitspraak over de kapvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor het vellen van ruim 200 bomen en het rooien van ruim 12.000 m² bosplantsoen in de wijk Holendrecht-West. De vergunning is verleend vanwege verzakkingen die zich in de wijk hebben voorgedaan. De ophoging van de grond die daarom nodig is, overleven de bomen hoogstwaarschijnlijk niet. Twee omwonenden verzetten zich tegen de kapvergunning. Zij vinden dat onvoldoende rekening is gehouden met het belang van het behoud van bomen en plantsoen. Ook vrezen zij dat de kapwerkzaamheden diersoorten in de omgeving zullen verstoren. De omwonenden zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam heeft in februari 2008 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. De zaak is op 11 september jl. op zitting behandeld.