Geen compensatie voor kankerpatiënten met hormoongevoelige medicatie


MEDEMBLIK, 20081006 -- Veel (ex)kankerpatiënten met een hormoongevoelige medicatie zijn kwaad omdat zij niet in aanmerking komen voor de vergoeding van 47 euro van het CAK als compensatie 'eigen risico chronische ziekte'.  Een regeling die bedacht is  om een gedeelte van de 150 euro eigen risico te compenseren voor chronisch zieken.

Zeventig procent van de vrouwen met borstkanker komt - door het ontbreken van de hormoongevoelige medicatie op de FKG lijst - niet in aanmerking voor een vergoeding. Het CAK hanteert een lijst die is samengesteld door CVZ met medicijnen voor chronisch zieken die gedurende 2006 en 2007 minimaal 180 dagen een dagdosis ingenomen hebben. Dit is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de vergoeding van 47 euro. Chronische zieken betalen per definitie altijd een eigen risico, vandaar deze regeling.
Kanker behoort tot de chronische ziekten en te verwachten was dat de belangrijkste medicatie bij hormoongevoelige tumoren als Nolvadex (Tamoxifen) letrozole (Femara), exemestane (Aromasin) en anastrozole (Arimidex) ook op de lijst van medicijnen zou staan. Dit blijkt niet het geval. Veel  (borstkanker)patiënten zullen deze compensatie dan ook niet krijgen. De genoemde medicijnen veroorzaken tal van bijwerkingen maar zijn nodig om terugkeer van kanker te voorkomen. Juist dit benadrukt nogmaals dat kanker een chronische aandoening is. Veel patiënten zitten meer dan 5 jaar vast aan deze medicatie. Zij voelen zich niet alleen financieel benadeeld maar ook in een hoek gezet alsof het allemaal niet ernstig genoeg is. De patiënten eisen dat de medicijnen alsnog op de lijst worden gezet en dat zij de 47 euro ook ontvangen.

Het zal duidelijk zijn, dat niet alleen kankerpatiënten problemen ondervinden van deze onvolledige compensatieregeling. Een belronde langs CVZ en VWS laat in ieder geval zien, dat een heroverweging van wat er wel en niet op de FKG lijst staat gewenst is.