Ingezonden persbericht


Habitat for Humanity luidt noodklok over gedwongen uitzettingen in Afrika

Rapport A Right to a Decent Home stelt schrijnende leefomstandigheden aan de kaak

Haarlem, 6 oktober 2008 - Steeds meer mensen in Afrika en het Midden-Oosten worden gedwongen uit hun huis gezet, zo blijkt uit A Right to a Decent Home, het vandaag verschenen rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Habitat for Humanity. Alleen al in Afrika kwamen tussen 2000 en 2006 meer dan zes miljoen families op straat te staan. Het verschijnen van het rapport valt samen met Wereld Habitat Dag, de jaarlijkse bijeenkomst waarop de VN aandacht vraagt voor de (slechte) woonomstandigheden van een groot deel van de wereldbevolking.

Uitzetting

Het aantal gedwongen uitzettingen neemt wereldwijd met een alarmerende snelheid toe. Vooral in Afrika, ten zuiden van de Sahara, is de situatie kritiek. Net als in andere ontwikkelingslanden trekken ook hier steeds meer mensen naar de steden. Deze steden kunnen de aanwas niet verwerken, waardoor een groot deel van de bevolking in illegale sloppenwijken moet zien te overleven. Maar liefst 72% van de bevolking ten zuiden van de Sahara bevindt zich in deze situatie en loopt zo grote kans om onaangekondigd uit huis te worden gezet.

Gedwongen uitzettingen ondermijnen de veiligheid en gezondheid van de getroffen families. Ook houden huisuitzettingen de economische ontwikkeling van het land en zijn bewoners tegen, zo blijkt uit het rapport.

Discriminatie

Uit het rapport komt tevens naar voren dat wetten uit het koloniale tijdperk nog altijd discrimineren tegen de mensen aan de onderkant van de samenleving. Het zijn vooral vrouwen en hun kinderen die in Afrika en het Midden-Oosten de dupe zijn van uitzettingen, omdat zij minder rechten hebben en een kwetsbare positie in de maatschappij innemen. Zo hebben ze in veel landen geen recht om land en huizen te erven of te bezitten.

Eigendom

In Afrika zijn eigendomsrechten voor een groot deel gestoeld op gewoonterecht en oude gebruiken, die per land verschillen. Ook huurovereenkomsten zijn nauwelijks voorhanden. Volgens de Wereldbank is 90 tot 98 procent van het bewoonde land in Afrika ten zuiden van de Sahara niet geregistreerd, aldus het rapport.

Lex van Iterson, directeur Habitat for Humanity Nederland: Voor Habitat for Humanity is bestrijding van gedwongen uitzetting een cruciaal thema. Met A Right to a Decent Home vragen we op Wereld Habitat Dag aandacht voor de negatieve gevolgen voor leefomstandigheden van de snelgroeiende urbanisatie en het toenemende aantal sloppenwijken wereldwijd. Ons rapport toont aan dat het met de woonomstandigheden van veel mensen in Afrikaanse steden, mede door deze ontwikkelingen, slecht is gesteld. Habitat bouwt al 33 jaar lang betaalbare en duurzame huizen in ontwikkelingslanden, maar we ondervinden dagelijks dat dit niet voldoende is om de woonomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Er is meer voor nodig; betere wetgeving, betere informatievoorziening en een gedeelde inspanning van de internationale politiek en hulpverlening.

Over Habitat for Humanity

Het bouwen van huizen voor gezinnen vormt een belangrijke basis om de neerwaartse armoedespiraal te doorbreken en hun situatie te verbeteren. Sinds 1976 heeft Habitat samen met meer dan 250.000 gezinnen over de hele wereld huizen gebouwd, gerenoveerd en gerepareerd. Meer dan één miljoen mensen wonen in huizen die Habitat heeft helpen bouwen en kopen via non-profit hypotheken. Habitat is wereldwijd in 91 landen actief.

EINDE PERSBERICHT