Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Unieke opleiding in Nederland
Marktwerking in de zorg krijgt voor het eerst plaats in nieuwe opleiding

Ede/Scherpenzeel 6 oktober 2008 ­ De Christelijke Hogeschool Ede en Servira starten in het najaar van 2008 een nieuwe opleiding waarin de marktwerking in de zorg- en hulpverlening centraal staat. Medewerkers uit de zorg- en hulpverlening leren tijdens deze studie hoe ze de nieuwe, complexe overheidsregels kunnen toepassen in hun dagelijkse werk. Het is voor het eerst dat een dergelijke studie in Nederland wordt aangeboden. De opleiding voorziet in een grote behoefte: veel zorgaanbieders hebben te maken met oplopende financiële tekorten en dreigen zelfs failliet te gaan. Vaak heeft dat te maken met onbekendheid met het toepassen van de nieuwe regels in de praktijk. In de huidige zorg- en welzijnsopleidingen wordt nog nauwelijks aandacht besteed aan de nieuwe overheidsregels voor marktwerking in de zorg. Marktwerking speelt een steeds grotere rol in de Nederlandse gezondheidszorg. Niet alleen het management van zorg- en welzijnsorganisaties, maar ook individuele hulpverleners worden hiermee geconfronteerd. Het is daarom belangrijk dat iedereen weet hoe de huidige financieringsstructuur in elkaar zit en wat nodig is voor een goede verantwoording van de zorg. De nieuwe opleiding is een post-HBO-opleiding (`Indicatiegericht hulpverlenen') en is bestemd voor zorg- en hulpverleners met een afgeronde HBO-opleidng. Ondernemende hulpverleners
Tijdens de opleiding leren zorg- en hulpverleners in minder dan een half jaar tijd hoe de regels in elkaar zitten en wat dat voor hun werk betekent. Na afloop zijn de cursisten toegerust om de principes van de marktwerking in te zetten op alle gebieden in de zorg (indicaties, planningen en registraties, allen gekoppeld aan de uitvoering van de hulpverlening). Zij leren hoe ze het belang van hun cliënt centraal kunnen zetten en toch kunnen werken volgens de nieuwe overheidsregels die bedoeld zijn om de marktwerking te stimuleren en de efficiency te vergroten.

Gericht op de praktijk in elektronische leeromgeving De opleiding `Indicatiegericht hulpverlenen' beslaat een periode van vijf maanden en bestaat uit vier modules: probleemgericht indiceren, efficiënt plannen, competentiegericht hulpverlenen en prestatiegericht registreren. De modules hangen met elkaar samen en beslaan het gehele hulpverleningsproces. De werkopdrachten worden in een digitale leeromgeving verwerkt. Zo kunnen cursisten oefenen met zorgregistratie en een elektronisch cliënten dossier. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Academie voor Sociale Studies van de CHE en wordt verzorgd door specialisten van adviesbureau Servira, organisatie voor innovatie en ontwikkeling binnen zorg en welzijn. Dit bureau helpt zorgaanbieders onder meer om de nieuwe regels voor de marktwerking in de zorg toe te passen in de praktijk.

Over de Christelijke Hogeschool Ede
De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is een christelijke leergemeenschap en kenniscentrum. Met meer dan 400 medewerkers verzorgen we kwalitatief hoogwaardig hoger beroepsonderwijs aan inmiddels al meer dan 4000 studenten.

Over Servira
Servira ondersteunt zorginstellingen bij het borgen van kwaliteitsdenken in de organisatie. Op basis van jarenlange ervaring met zorg- en organisatieprocessen begeleidt Servira zorgorganisaties naar certificering, implementeren kwaliteitssystemen en ondersteunen bij verandermanagement. Servira is gevestigd in Scherpenzeel en telt ruim twintig medewerkers.

Einde persbericht