Kennisatelier De tweede generatie: uitdagingen en kansen voor de stad
6 oktober 2008, ROC Tempelhofstraat 80 Amsterdam
De tweede generatie
Het komt regelmatig voor dat er in de media melding gemaakt wordt van probleemjongeren van Marokkaanse of Turkse afkomst en dat er tegelijkertijd een stuk wordt gepubliceerd over een succesvolle Marokkaanse of Turkse zakenman of politicus. We horen eigenlijk alleen over de extremen, maar is de groep in werkelijkheid niet veel meer gedifferentieerd? Hoe doen tweede generatie jongeren het in het onderwijs en op de arbeidsmarkt? Wat gaat goed en wat gaat minder goed? Wat kunnen steden doen om zowel problemen aan te pakken, als het aanwezige potentieel in de groep te benutten? Oftewel, welke uitdagingen zijn er en waar liggen de kansen?
Het onderzoek
Het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) onderzocht in Amsterdam en Rotterdam de succes- en risicofactoren in de levensloop van tweede generatie Turkse en Marokkaanse jongeren. Onderzoeker Maurice Crul formuleerde concrete beleidsadviezen voor de steden.
Het kennisatelier
Op maandag 6 oktober presenteert Maurice Crul het rapport De tweede generatie: uitdagingen en kansen voor de stad . Hij gaat in gesprek met beleidsmakers en uitvoeringsprofessionals over de betekenis van de onderzoeksresultaten en beleidsadviezen voor de stedelijke praktijk. U bent van harte uitgenodigd om mee te discussiëren!
Aanmelden
Dit kennisatelier is interessant voor mensen die zich vanuit onderzoek, beleid en praktijk bezig houden met zaken als integratie, minderheden, onderwijs en arbeidsmarkt. De toepassing in de stedelijke (beleids)praktijk staat centraal. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. Indien de belangstelling groter is dan het aantal plaatsen hebben mensen uit de doelgroep voorrang. U kunt zich aanmelden via de
Programma (wijzigingen voorbehouden)
13.00 13.30 uur
Ontvangst
13.30 14.00 uur
Opening programma en presentatie onderzoek De tweede generatie: uitdagingen en kansen voor de stad door Maurice Crul.
14.00 14.30 uur
Reacties op het onderzoeksrapport vanuit de steden. Amsterdam reageert op de beleidsadviezen die gaan over het onderwijs. Rotterdam geeft een reactie op de adviezen die betrekking hebben op de arbeidsmarkt.
14.30 14.45 uur
Pauze
14.45 15.45 uur
Paneldiscussie en discussie met de zaal o.l.v. dagvoorzitter Pieter Hilhorst: de betekenis van het onderzoek voor de praktijk. De panelleden zijn:
1) Bert Wams: bedrijfsadviseur Kamer van Koophandel
2) Huseyin Asma: (voormalig) directeur Stichting Witte Tulp
3) Erdinç Saçan: bestuursvoorzitter Stichting de Nieuwe Generatie
4) Marieke Weemaes: beleidsadviseur MBO-raad
15.45 16.00 uur
Conclusies & afsluiting programma
16.00 16.30 uur
Borrel
d36232.gif
Nicis Institute
Laan van N.O. Indië 300
2593 CE Den Haag
Postbus 90750
2509 LT Den Haag
T +31 (0)70 344 09 66
F +31 (0)70 344 09 67
www.nicis.nl