Ingezonden persbericht


Shortlist Grote Geschiedenis Prijs

Op 6 oktober 2008 wordt tijdens de televisie-uitzending van het programma Gek van Geschiedenis voor de tweede keer de Grote Geschiedenis Prijs uitgereikt (voorheen de Historisch Nieuwsblad/Volkskrant Prijs).

De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO, en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria hierbij zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid.

Genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2008 zijn:

¡ñ Machiel Bosman Elisabeth de Flines

¡ñ Evelien Gans Jaap en Ischa Meijer

¡ñ Suzanna Jansen Het pauperparadijs

¡ñ Luuc Kooijmans Gevaarlijke kennis

¡ñ Henk van Osch Jonkheer D.J. de Geer

Elisabeth de Flines. Een onmogelijke liefde in de achttiende eeuw, Machiel Bosman (Athenaeum-Polak & Van Gennep). Machiel Bosman vertelt het meeslepende verhaal van Elisabeth de Flines, die in de achttiende eeuw verwikkeld is in een jarenlange vete met haar vader. Het gaat daarbij om een grote erfenis, om standsverschil en om de liefde van haar leven. De jury spreekt van ¡®een knappe monografie die inzicht geeft in de tolerantie van het Nederland van rond 1700.¡¯

Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis, 1912-1956 (Deel 1), Evelien Gans (Bert Bakker). In dit eerste deel van de biografie over vader en zoon Meijer staat het verhaal van Jaap Meijer centraal. Samen vormen de twee delen zowel een dubbelbiografie als een geschiedenis van het Nederlandse jodendom. De jury: ¡®Unieke beschrijving van het dramatische leven in de concentratiekampen.¡¯

Het pauperparadijs. Een familiegeschiedenis, Suzanna Jansen (Balans). Suzanna Jansen duikt in de geschiedenis van haar eigen familie en ontdekt hoe de erfenis van armoede van geslacht op geslacht doorwerkt. ¡®Goed geschreven reconstructie van vijf generaties leven in de onderklasse¡¯, aldus de jury.

Gevaarlijke kennis. Inzicht en angst in de dagen van Jan Swammerdam, Luuc Kooijmans (Bert Bakker). In het boek Gevaarlijke Kennis vertelt historicus Luuc Kooijmans hoe wetenschappers als Jan Swammerdam, Niels Stensen en Christiaan Huygens vroeger of later in hun leven worstelden met de gevolgen van de wetenschappelijke revolutie die ze zelf veroorzaakt hadden. Het oordeel van de jury: ¡®Hoogstaand en toch toegankelijk onderzoek op het snijvlak van wetenschap en religie.¡¯

Jonkheer D. J. de Geer. De teloorgang van een minister-president, Henk van Osch (Boom). Henk van Osch beschrijft het leven van De Geer, wiens complexe en tragische persoonlijkheid niet bleek te zijn opgewassen tegen de zware beproevingen die hem op zijn zeventigste werden opgelegd. ¡®Onthutsend beeld van de Nederlandse regering tijdens de eerste oorlogsmaanden in Londen¡¯, oordeelt de jury.

Waarom deze prijs?

Er zijn in ons land tal van literaire prijzen, maar tot voor kort was er geen prijs voor het beste historische boek, terwijl de kwaliteit van het Nederlandstalige historische boek hoog is te noemen. Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO willen met deze prijs een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland. De NPS/VPRO is een nieuwe partner in de organisatie van deze prijs. Om in aanmerking te komen voor de prijs geldt dat het boek in de Nederlandse taal moet zijn geschreven, en tussen 1 juli 2007 en 30 juni 2008 moet zijn uitgekomen.

Wat is de prijs?

De Grote Geschiedenis Prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De jury van 2008 wordt gevormd door: Wim Blockmans, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis en rector van het NIAS; Carla Boos, eindredacteur van NPS-televisie; Hans Renders, bijzonder hoogleraar en directeur van het Biografie Instituut; Martin Sommer, chef parlementaire redactie van de Volkskrant, en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is dit jaar Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar in Utrecht, voorzitter van de rijkscommissie Canon van Nederland en oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Frits van Oostrom zal tijdens de televisie-uitzending op 6 oktober 2008 de prijs uitreiken.



Ingezonden persbericht