Personeel in GGZ is vermarkting helemaal beu
06/10/2008 18:10
SP
Zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vinden massaal dat zij hun vak nauwelijks nog kunnen uitoefenen. Toenemende bureaucratie en vermarkting leiden tot een doorgeslagen verzakelijking, met verschralende zorg als gevolg. Dit blijkt uit een uitgebreide enqu(ee)te onder ruim 5.000 zorgverleners, uitgevoerd door de SP en de actiegroep 'Zorg Geen Markt'. SP-Fractievoorzitter Agnes Kant: "Voor de korte termijn zijn de conclusies die uit deze enqu(ee)te getrokken kunnen worden helder. We moeten nu stoppen met de marktwerking in de psychiatrie en er moet dringend meer personeel bij om de werkdruk te verlagen. "
Negen van de tien zorgverleners vinden dat de werkdruk te hoog is en de kwaliteit van de zorg te laag. Twee van de drie zorgverleners zijn meer dan twintig procent van hun tijd kwijt aan bureaucratie, wat ten koste gaat van de zorg. De werkdruk is enorm toegenomen en de zorg wordt hierdoor niet goedkoper, maar juist duurder. Meer dan zeventig procent vindt de vermarkting van de GGZ een slecht idee en slechts 2 procent wil op dezelfde voet verder met marktwerking. Volgens de meeste zorgwerkers leidt de marktwerking tot meer bureaucratie, minder efficiëntie en minder keuzevrijheid voor patiënten. Marktdenken botst met de professionaliteit en bezieling van de meeste hulpverleners en zijn funest voor de motivatie, blijkt uit de enqu(ee)te. De druk om zo snel mogelijk diagnose te stellen en zo kort mogelijk te behandelen, is onwenselijk gezien de vaak complexe problematiek. Opbouwen van vertrouwen tussen zorgverlener en cliënt wordt ernstig bemoeilijkt.
Met steeds minder personeel moet hetzelfde werk worden gedaan. Ook wordt steeds minder goed opgeleid personeel aangenomen. Het bezuinigen op ondersteunende en activerende begeleiding leidt tot vereenzaming en passiviteit. Patiënten worden onvoldoende geholpen met werk en onderwijs. Preventie en bemoeizorg komen onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid in de knel. Er wordt ook steeds meer voorrangszorg gesignaleerd: werkgevers, zorgverzekeraars en mensen met voldoende geld kopen voorrang. De macht van de verzekeraars moet volgens de zorgverleners worden teruggedrongen.
De ondervraagden hebben duidelijke ideeën hoe het anders en beter moet: de patiënt moet centraal staan en de menselijke maat moet leidend zijn. Stop de megafusies die zorgen voor vervreemding tussen patiënten en zorgverleners. Ook de marktwerking moet worden stopgezet en de DBC's en het indicatieorgaan in de zorg, het CIZ, moeten worden afgeschaft. Er moet een einde komen aan de managerscultuur en de werkvloer moet weer centraal komen te staan.
Op 25 oktober wordt het rapport in Amersfoort gepresenteerd tijdens een grote manifestatie van de actiegroepen 'Zorg geen markt' en 'Therapie in nood' en de vakbonden AbvaKabo FNV, Nu'91, CNV Publieke Zaak en Unie Zorg en Welzijn. Aanmelden kan via de site www.zorggeenmarkt.nl
Een volledig overzicht van de conclusies uit het rapport is te vinden op www.sp.nl
http://www.sp.nl