AzG: de oorlog is volop terug in Noord-Kivu, DR Congo

06/10/2008 17:06

Artsen Zonder Grenzen

AzG: de oorlog is volop terug in Noord-Kivu, DR Congo

De internationale gemeenschap schiet ernstig tekort: honderdduizenden zonder hulp

Amsterdam/Goma, 6 oktober 2008 - De gevechten in de Congolese provincie Noord-Kivu zijn heviger dan ze de afgelopen jaren zijn geweest, maar hulp bereikt de mensen die het meest in nood zijn nauwelijks, verklaart Artsen zonder Grenzen. Honderdduizenden mensen zijn al sinds eind augustus op de vlucht geslagen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Zij leven in een permanente staat van angst en kunnen niet in hun meest elementaire levensbehoeften voorzien.

De internationale gemeenschap schiet ernstig tekort: het aanhoudende en verergerende conflict wordt niet als prioriteit gezien. De VN heeft een van de grootste vredestroepen in de DR Congo gestationeerd, de MONUC, maar deze faalt duidelijk in zijn opdracht: de burgerbevolking te beschermen tegen het geweld.

Het merendeel van VN-instanties en hulporganisaties blijft ook in gebreke en biedt geen adequate hulp terwijl de humanitaire situatie, die al rampzalig is, verder naar tragische diepten afglijdt. Hoewel vele hulporganisaties aanwezig zijn in Goma, de provinciale hoofdstad, zijn er maar weinig actief in de gebieden die het meest onder de oorlog te lijden hebben.

Vele van de mensen die nu ernstig in nood verkeren, moesten keer op keer vluchten. Telkens opnieuw verloren zij al hun bezittingen en het dak boven hun hoofd - vaak als gevolg van plunderacties. Mensen zijn zo verzwakt dat ze de kracht niet meer op kunnen brengen om voor zichzelf te zorgen. De nood die Artsen zonder Grenzen aantreft is hoog: er is voedsel, onderdak, schoon water, medische zorg en bescherming nodig. De kans dat epidemieën uitbreken is groot en veel gezondheidsposten zijn leeggeroofd.

Sommige vluchtelingen weten opvangkampen te bereiken, anderen verzamelen zich op stukjes land. Weer anderen verschuilen zich in de bossen, waar zij klem zitten tussen de gewapende groepen; zij zijn als het ware 'onzichtbaar'. 'In Nyanzale en Kabizo boden wij hulp aan meer dan 100.000 gevluchte Congolezen. Maar de laatste weken zijn zij opnieuw gevlucht en we weten niet waar ze nu zijn,' zegt Anne Taylor, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Goma. 'In Kayna en Kanyabayonga kwamen er enkel 25.000 mensen aan. Waar zijn de andere 75.000? Het baart ons verschrikkelijk veel zorgen.'

Ook trof Artsen zonder Grenzen recent gevluchte Congolezen aan. In Ngungu vonden haar teams duizenden mensen die in erbarmelijke omstandigheden moesten overleven. De afgelopen weken zijn er duizenden gevlucht naar Kitchanga. Anne vervolgt: 'De continu sterk veranderende onveiligheid en het feit dat zij zich voortdurend verplaatsen maakt het zeer moeilijk om hen te bereiken, maar het is niet onmogelijk. Wij houden vol en trekken erop uit tot we ze gevonden hebben en levensreddende hulp kunnen geven. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat wij maar een klein beetje van deze humanitaire ramp te zien krijgen: honderdduizenden mensen zijn buiten ons bereik.'

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in de Democratische Republiek Congo. In de oostelijke provincie Noord-Kivu werken onze teams op verschillende locaties: in en rondom Rutshuru, Nyanzale, Kayna, Kanyabayonga, Kitchanga, Mweso en Masisi. Mobiele teams reizen rond en bieden ter plekke medische zorg, onder meer in Ngungu (Noord-Kivu) en Minova (Zuid-Kivu). Op dit moment werken er 62 internationale en 716 Congolese medewerkers voor Artsen zonder Grenzen in Noord-Kivu.





http://www.artsenzondergrenzen.nl