Senternovem


03-10-2008 | Onderzoeksrapport legt knelpunten energiebesparing bij VVE's bloot

In opdracht van SenterNovem is onlangs het onderzoek `Energiebesparing bij Vereniging van Eigenaren' uitgevoerd. Het rapport legt de knelpunten bij het nemen van energiebesparende maatregelen door VvE's bloot. Hierin zijn organisatorische, juridische en financiële factoren die een rol spelen bij het wel of niet treffen van energiebesparende maatregelen, meegenomen. Het rapport biedt daarnaast handreikingen voor partijen die energiebesparing willen bevorderen bij appartementseigenaren.

Aanleiding voor het onderzoek waren de signalen vanuit marktpartijen en overheden. Verenigingen van Eigenaren zijn volgens deze partijen een moeilijk te benaderen doelgroep bij het aanzetten tot energiebesparing.

Het onderzoeksrapport - uitgevoerd door Adviesbureau Steeds- wijst uit dat Vereniging van Eigenaren een zeer complexe `markt' is waar per situatie naar een mix van oplossingen moet worden gezocht. De belemmeringen rondom het nemen van energiebesparende maatregelen waar de VvE's tegen aanlopen zijn overwegend technisch van aard. Maar het ontbreekt de verenigingen vaak ook aan kennis, juridisch, financieel en organisatorisch inzicht voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in hun complex. De ruimte die VvE's hebben om aan wettelijke verplichtingen te voldoen, zoals het energielabel en het in stand houden van een onderhoudsreserve, vormt eveneens een struikelblok.

Handreikingen
Volgens een schatting zijn er 470.000 koopappartementen in Nederland - met hieraan ongeveer 100.000 vereniging van eigenaren gekoppeld. Als deze appartementseigenaren niet meegaan in de verbeteringsslag die in Schoon &Zuinig is afgesproken met de markt bestaat het risico dat de bestaande VvE-woningen `achterop' raken in de energiebesparing. Vanuit maatschappelijk perspectief zijn overheden en milieuorganisaties de instanties die de VvE's kunnen aansporen tot energiebesparing. Vanuit zakelijk standpunt bezien, zijn het leveranciers, aannemers, installateurs en adviseurs. Zonder druk op eigenaren om te investeren in energiebesparing zullen weinigen overgaan tot besparing. Om de besparingsdoelen van het Rijk bij appartementseigenaren te bereiken, zijn daarom energiebesparingsfondsen, gerichte campagnes en begeleiding noodzakelijk. Marktpartij "Meer met Minder" zal hier een voortrekkersrol in moeten krijgen.

Via onderstaande link kunt u het volledige rapport `Energiebesparing bij Vereniging van Eigenaren' downloaden.

Meer informatie

Onderzoeksrapport 'Energiebesparing bij Vereniging van Eigenaren'