VVD


6-10-2008

Europa moet zich niet bemoeien met zwangerschapsverlof

VVD: Europa moet zich niet bemoeien met zwangerschapsverlof

De Europese Commissie presenteerde vrijdag 3 oktober een plan voor herziening van de huidige EU-regels voor zwangerschapsverloven die dateren uit 1992. De achtergrond van dit voorstel tot aanpassing van de huidige richtlijn, afkomstig van Europees Commissaris Spidla (Sociale Zaken), is de wens van zowel de Europese Commissie als de sociale partners en de EU-lidstaten om werknemers te helpen bij het verbeteren van de balans tussen werk en zorg.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke: `Dit heeft met de totale arbeidsrechtelijk situatie te maken: Deeltijd werken voor vrouwen, zwangerschapsverloven, kinderopvang etc. Een zo een geïsoleerde maatregel die ook nog eens uniform over Europa zal worden opgelegd zal er alleen maar toe leiden dat de noordelijke landen kosten maken om hier aan te voldoen, terwijl de zuidelijke landen hun schouders hierover ophalen. Dit is weer hetzelfde liedje. Hier hebben we helemaal niets aan. Niemand wint en Europa verliest. Het vertrouwen gaat hierdoor verloren."

Han ten Broeke kondigt aan dat hij bij de jaarlijkse Staat van de Unie, de jaarlijkse algemene beschouwingen over Europa in aanwezigheid van de delegatieleiders van de Europese fracties zal komen met een zwart-wit boek. Hierin zal hij een overzicht geven van de maatregelen die `Brussel' het afgelopen jaar heeft voorgesteld die ofwel volstrekt overbodig en dus niet gewenst zijn, dan wel bijdragen aan de oplossing van problemen die we niet nationaal aankunnen. Ten Broeke: "Centraal thema voor de VVD blijft ook in de aanloop naar de Europese verkiezingen dat Europa moet werken of in zijn hok moet blijven."

Hans van Baalen: "Dit toont aan hoe belangrijk het is dat nationale parlementen en het Europees Parlement samenwerken om Nederlandse belangen te verdedigen."

Ten Broeke zal zich inspannen om in het kader van de samenwerking tussen verschillende nationale parlementen van Europa dit voorstel te blokkeren. Ten Broeke: "Dit voorstel kwalificeert zich voor het trekken van een oranje kaart. Het Verdrag van Lissabon mag dan in coma liggen, de samenwerking met nationale parlementen zetten we door. Dit voorstel is er eentje voor een oranje kaart." De oranje kaart, een suggestie van de VVD om nationale parlementen meer invloed te geven op de Brusselse besluitvorming, komt erop neer dat 14 van de 27 nationale parlementen overdreven Brusselse bemoeizucht direct kunnen tegenhouden. Han ten Broeke en Luuk Blom zijn deze kaart in Europa aan het promoten.