Gemeente Hulst


Persbericht - 06.10.2008

Uitreiking Koninklijke OnderscheidingGezien haar verdiensten voor de gemeenschap, krijgt mevrouw Diny Bakx - Havermans op maandag 6 oktober 2008 uit handen van burgemeester Jan-Frans Mulder een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt.
Mevrouw Bakx - Haermans is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Namens Hare Majesteit reikt burgemeester Mulder deze Koninklijke Onderscheiding omstreeks 15.00 uur uit tijdens de feestelijke jaarvergadering van de Nationale Vereniging De zonnebloem afdeling Sint Jansteen. Deze vindt plaats in de Warande te Sint Jansteen.
Eerder deze middag ontvangt mevrouw Bakx - Havermans het insigne en de oorkonde voor 50 jaar lidmaatschap van De Zonnebloem.

Mevrouw Bakx Havermans is sinds 1958 woonachtig in Sint Jansteen. Op 6 oktober 1958 is ze bestuurslid van de Nationale Vereniging De Zonnebloem bij de afdeling Sint Jansteen geworden. Sindsdien werkt ze mee om het welzijn te bevorderen van en hulp te bieden aan langdurige zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. De Zonnebloem afdeling Sint Jansteen heeft grote waardering voor het vele werk, dat mevrouw Bakx - Havermans voor de gemeenschap van Sint Jansteen heeft verricht.

Naast het Zonnebloemwerk is mevrouw Bakx Havermans al meer dan 22 jaar actief als bestuurslid bij de afdeling Hulst van het Nederlandse Rode Kruis. Eén van haar speerpunten is de belangenbehartiging van vluchtelingen. Door haar positieve en leergierige instelling is zij een voorbeeld voor de afdeling Hulst van het Rode Kruis.

In oktober 1988 is mevrouw Bakx Havermans als vrijwilligster bij de Kontakgroep Asielzoekers Hulst (KAH) gekomen. Zij begeleidde de eerste asielzoekers in Sint Jansteen, maakte hen wegwijs in de gemeente en hielp hen bij het invullen van de vele formulieren. In januari 1992 nam zij het secretariaat over van de werkgroep. Dit deed zij tot juni 1999. Toen werd de naam gewijzigd in Vereniging Vluchtelingenwerk Hulst. Op 1 april 2002 ging deze organisatie ter ziele en stopte zij tot haar spijt - met haar werkzaamheden ten behoeve van vluchtelingen. In 2006 meldde zij zich aan bij de Vereniging Vluchtelingenwerk Midden-Zeeuws-Vlaanderen. Zij was nauw betrokken bij de organisatie van een Vluchtelingendag in Hulst. In januari 2008 kreeg de vereniging weer een andere naam Stichting Vluchtelingenwerk Zeeland. Mevrouw Bakx Havermens geeft nu les waarbij de aandacht is gericht op conversatie en participatie in onze samenwerking.

Op bestuurlijk vlak heeft mevrouw Bakx Havermans haar sporen verdiend binnen het Katholiek Vrouwen Gilde (KVG) Hulst. Tweemaal heeft ze een bestuursperiode vervuld, namelijk van 1962 tot 1969 en van 1980 tot 1989. Zij maakte zich sterk voor de ontwikkeling van vrouwen van alle leeftijden.

Ook op provinciaal niveau was mevrouw Bakx Havermans actief binnen het KVG. Van 1976 tot 1989 vertegenwoordigde zij de afdeling Hulst en was ze notulist.
In 1992 werd mevrouw Bakx - Havermans lid van het Milieukwartet (voorloper van het huidige VeM Vrouw en Milieu), opgericht vanuit de vrouwenorganisaties. Zij organiseerden informatiebijeenkomsten en spoorden de vrouwen aan meer te participeren in besturen van bijvoorbeeld Waterschappen.

Ondanks haar hoge leeftijd is mevrouw Bakx Havermans nog steeds vrijwilligster bij de Actie Kerkbalans in de parochie van de H. Johannes de Doper te Sint Jansteen. Verder heeft ze zitting gehad in het schoolbestuur van de RK Mariaschool in Sint Jansteen en heeft ze vele jaren haar steentje bijgedragen binnen het bestuur van Tennisvereniging Smash in Sint Jansteen.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Cindy van Driessche
Tel : 0114-389137
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl