Senternovem


03-10-2008 | Gemeenten lopen warm voor duurzaam lokaal beleid

Veel gemeenten gaan zich de komende jaren extra inzetten voor duurzaam lokaal klimaatbeleid. Dat blijkt uit het grote aantal uitkeringsaanvragen dat SenterNovem de afgelopen twee maanden heeft binnengekregen in het kader van de nieuwe regeling Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK). Inmiddels hebben 42 gemeenten een aanvraag ingediend.

Medio juli 2008 is de nieuwe regeling SLOK geopend, die is bedoeld ter ondersteuning van lokale klimaatinitiatieven van gemeenten en provincies. De regeling, die een vervolg is op voorgaande klimaatregelingen BANS en BANS 2007, richt zich naast CO2-reductie ook op het verminderen van andere broeikasgassen. Hiervoor is een budget gereserveerd van 35 miljoen euro. SLOK levert een bijdrage aan de kabinetdoelstellingen met betrekking tot Schoon en Zuinig, te weten 2% energiebesparing per jaar, 20% duurzame energie in 2020 en een 30% reductie van broeikasgassen in 2020

Regio Leiden
Aanvragen voor een SLOK-uitkering worden door SenterNovem beoordeeld. Duidelijk is nu al dat een groot aantal gemeenten dat een aanvraag heeft ingediend, zo'n 80%, ook heeft meegedaan aan de regeling BANS. De aanvragen zijn afkomstig van zowel kleine, middelgrote als grote gemeenten, verspreid over Nederland. Bij de eerste 42 aanvragen is de Leidse regio goed vertegenwoordigd, volgens adviseur Joost Klaasesz. "In deze regio hebben zestien gemeenten een gezamenlijk regionaal klimaatprogramma vastgesteld. De aansturing en uitvoering is gedelegeerd aan de regionale milieudienst." Volgens Klaasesz komt het vaker voor dat gemeenten onderling en met provincies samenwerken bij het uitvoeren van projecten en taakstellingen.

Themaprestaties
De meeste gemeenten die tot nu toe een aanvraag hebben ingediend, hebben gekozen voor een aanvraag op basis van zogenoemde themaprestaties. Deze themaprestaties zijn vastgelegd in de Prestatiekaart Lokaal Klimaatbeleid. Dit is een inspirerende `menukaart' waaruit gemeenten en provincies, thema's kunnen kiezen waarmee zij een reductie van broeikasgassen willen realiseren. De thema's zijn onderverdeeld in zes categorieën: `Eigen gebouwen, voorzieningen, etc', `Woningen', `Utiliteitsgebouwen', `Bedrijven', `Verkeer en Vervoer' en `Grootschalige Duurzame Energie-opties'.

Subsidie-aanvragers geven bij de aanvraag aan welke prestaties gekozen zijn en met welke activiteiten en maatregelen zij aan de slag gaan. SenterNovem beoordeelt deze plannen aan de hand van een aantal criteria, zoals het innovatieve karakter van de aanpak. Op basis hiervan wordt de hoogte van de subsidie vastgesteld. Overigens mogen gemeenten ook zelf prestaties formuleren. Voorwaarde hierbij is dat deze van vergelijkbaar gewicht zijn als de thema's uit de Prestatiekaart. SenterNovem geeft hierover een beoordeling.

Ambitieus
"De ambities bij de gemeenten liggen hoog en de variatie in gekozen thema's is groot", geeft Klaasesz aan. Volgens de adviseur blijkt uit de huidige aanvragen dat de meeste gemeenten hun klimaatbeleid integreren in het beleid en de werkzaamheden van verschillende sectoren, zoals volkshuisvesting, verkeer en vervoer en milieu. Ook wordt de eigen organisatie kritisch tegen het licht gehouden om te kijken of er verbeterpunten zijn. Ook daarvoor kan een gemeente subsidie aanvragen in het kader van SLOK.