Senternovem


03-10-2008 | Op weg naar een CO2-neutrale stad: Tilburg

Tilburg wil CO2-neutrale hotspot worden

Binnen afzienbare tijd een CO2-neutrale stad worden. Dat ambitieuze doel hebben vijf Nederlandse gemeenten zich gesteld. De koplopersgroep bestaat nu uit Tilburg, Heerhugowaard, Apeldoorn, Den Haag en Groningen. Nieuwsbrief Kompas laat u kennis maken met de plannen van deze vijf gemeentes. Vandaag: Tilburg.

De Brabantse stad kan en wil in 2045 CO2-neutraal en klimaatbestendig zijn. "Adaptatie en mitigatie gaan ook in Tilburg hand in hand", vertelt Pieter Biemans, Tilburgs coördinator klimaat. "In ons nieuwe klimaatprogramma leveren we samen met partijen uit de stad onze bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Maar ook gaan we ons aanpassen aan het reeds veranderende klimaat. Dit doen we door een samenwerkingsorganisatie op te richten. We verwachten dat ons nieuwe klimaatprogramma eind van dit jaar door de raad wordt vastgesteld."

Vooral besparen
Maar Tilburg is al flink bezig. Biemans: "De nadruk ligt bij ons met name op het besparen, zodat we minder energie gebruiken. Tegelijkertijd wordt er binnen de gemeente ook meer duurzame energie geproduceerd."

Investeerders terughoudend
Het valt nog niet mee om organisaties zover te krijgen dat ze investeren in duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf wel terug, maar dat kost tijd. En de partij die investeert haalt er niet altijd zelf het voordeel uit. "Woningcorporaties bijvoorbeeld; zij isoleren, maar hun huurders profiteren! Samen met de corporaties werken we aan manieren om hiertussen verbindingen aan te brengen. Dit doen we op basis van een energieconvenant waarin gemeente en corporaties samenwerken. Trouwens in dat kader hebben de corporaties al aangegeven dat ze meegaan in de ambitie van Tilburg om CO2-neutraal te worden."

Parkeermeters goedkoper
De Tilburger heeft in de toekomst alleen maar plezier van de productie van steeds meer duurzame energie. De levering wordt zekerder en de kosten uiteindelijk lager.
Biemans: "Ook laten we als gemeente zelf zien dat we duurzame energie belangrijk vinden door bijvoorbeeld PV-ladders (PV-panelen geplaatst tussen een tweetal gebogen palen) te plaatsen langs de 4 invalswegen. Deze zonneladders leveren stroom voor de verkeerslichten. Maar we plaatsen ook parkeermeters op zonnestroom. Aangezien je die niet hoeft aan te sluiten op het stroomnet ben je voordeliger uit. En we testen nieuwe technieken. Zo zijn er pas 28 nieuwe LED-lantaarnpalen geplaatst."

Rijksoverheid luistert beter
De rol van het Rijk zal veranderen, vindt Biemans: "De Rijksoverheid moet meer oog krijgen voor de rol van de gemeente. Om de nationale doelstellingen te bereiken zijn de gemeenten onmisbaar. Decentrale energieopwekking is de toekomst. Daarnaast moet de onzekerheid over subsidies worden weggenomen.", aldus de Tilburgse koploper. En het peloton? "De andere gemeentes in Nederland moeten snel beginnen om ook CO2-neutraal te worden", vindt Biemans. "Niet gaan afwachten tot wij er zijn, maar snel beginnen. Daarbij kunnen ze leren van onze ervaringen!
Contact

Meer informatie? pieter.biemans@tilburg.nl,
of imre.van.der.meulen@tilburg.nl