D66

Stort dividend en winst Fortis terug in staatsschuld

6 oktober 2008

D66-leider Alexander Pechtold wil dat dividend en eventuele winst bij de verkoop van Fortis Nederland en ABN Amro teruggaan naar de staatsschuld en dat de functie van Thesaurier Generaal wordt hersteld op het ministerie van Financiën. Dat zei Pechtold vanmorgen op BNR Nieuwsradio. De sociaal-liberaal gaat dit deze week voorstellen in de Tweede Kamer.

Geen extra uitgaven

Gisteren liet Eurocommissaris Kroes weten "dat de nationalisatie met een kortere periode te bedekken is dan velen denken". Volgens Buitenhof duurt de nationalisatie een jaar. Dat betekent dat dividend en eventuele winst op de verkoop van Fortis en ABN Amro nog deze kabinetsperiode vrijkomen. De discussie over het dividend en de eventuele winst zal dus snel gevoerd moeten worden. Pechtold wil dat hiermee de staatsschuld wordt afgelost. Pechtold: "We vragen de burgers vertrouwen voor 16,8 miljard extra staatsschuld, meer dan 1000 euro per Nederlander. Ik vind dat de politiek een signaal moet geven dat dit geen voorbode is van extra uitgaven."

Thesaurier Generaal in ere herstellen

Ook wil Pechtold dat een soortgelijke functie als Thesaurier Generaal in ere wordt hersteld. Volgens Pechtold was de gang van zaken rondom de overnames van ABN en Fortis onrustig. De president van de Nederlandse Bank (DNB), Nout Wellink, vroeg twee keer een gesprek aan met premier Balkenende. Die weigerde. Wellink vond dat het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander een risico was voor de stabiliteit van het bankwezen.

Bos zaait verwarring

Bos wees de Kamer er met enig venijn op dat de staat terughoudendheid past. Aan dat beginsel hield hij, zij het steeds weifelender, vast tot anderhalve week geleden. Twee dagen later steekt Bos 4 miljard euro in Fortis. De onduidelijkheid over deze deal neemt snel toe: valt ABN nu wel of niet onder de delen die de Nederlandse staat heeft overgenomen? Ook zaait Bos verwarring door te stellen dat Fortis zaken buiten de balans heeft gehouden bij de overname van ABN, zonder hierover verdere duidelijkheid te geven. Afgelopen vrijdag culmineerde de kwestie in een volledige overname van Fortis Nederland en ABN door de staat voor 16,8 miljard euro.

Geen manager, maar een topdeskundige

Pechtold: "Ik pleit ervoor dat die functie van Thesaurier Generaal in ere wordt hersteld naar de eisen en omstandigheden van deze tijd: een onafhankelijke expert in de top van het ministerie van Financiën. Geen manager, maar een topdeskundige. Ook op andere terreinen wordt de overheid ingehaald door de deskundigheid van de private sector, maar zeker in een cruciale sector als het bankwezen is dit onacceptabel."
---