Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 oktober 2008

Klap op Programmabegroting 2009
Het Dagelijks Bestuur is akkoord met de Programmabegroting 2009. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg: 'Wij voeren een solide financieel beleid. Resultaat is dat wij volgend jaar opnieuw kunnen investeren in ons stadsdeel, met zichtbaar resultaat voor alle bewoners. Om een paar zaken te noemen: Er komt een Krajicek-playground, we trekken nog eens 800.000 euro extra uit om schoolgebouwen op te knappen, de milieupolitie gaat ook regelmatig op zondag aan de slag én we trekken extra geld uit voor Juni Kunstmaand.' De laatste wijzigingen in de Programmabegroting worden nu verwerkt, daarna wordt hij gepubliceerd op www.baarsjes.amsterdam.nl. Op 4, 5 en 6 november praten de verschillende commissie over de begroting; 24 (of uiterlijk 25) november doet de stadsdeelraad dat. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Oktober = schoolkeuzemaand
Hoe kies ik een goede school? Welke scholen zijn er in mijn buurt? Waar vind ik meer informatie over verschillende onderwijsmethoden? De Baarsjes zet al die informatie op één overzichtelijke website (www.baarsjes.nl/kieseenschoolindebuurt) en markeert daarmee de start van 'oktober = schoolkeuzemaand' in het stadsdeel. Ook doet het stadsdeel mee met de stedelijke Voorschooldag (10 oktober, 09.00 - 12.00 uur). Ouders zijn dan welkom op alle voorscholen in het stadsdeel. Enkele dagen later (15 oktober, 20.00 - 22.00 uur in het stadsdeelkantoor) volgt er een voorlichtingsavond over de voorschool. Op 29 oktober tenslotte wordt in de Tulp een informatieavond georganiseerd voor ouders met een kind op de kinderdagverblijven Tuimelaar, Pionier of Sneeuwbes. Portefeuillehouder Godfried Lambriex
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Manderen: eerste paal Westermoskee
Manderen heeft het voornemen om 16 oktober de eerste paal te slaan voor de bouw van de Westermoskee, zo meldde de werkmaatschappij van Milli Görus eerder op AT5. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg heeft inmiddels actie ondernomen richting Manderen. 'Ik was verrast door het nieuws. Ons waren geen plannen bekend. Wij hebben Manderen nu een brief gestuurd waarin we aangeven dat we graag willen meewerken aan een zo snel mogelijke start van de bouw. Dat betekent wel dat er aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan. Zo moet er bijvoorbeeld een palenplan zijn. En voor een veilige situatie op het werkterrein is ook een bouwveiligheidsplan vereist. Tot op heden liggen die plannen er nog niet wat het slaan van die eerste paal lastig maakt. Ik hoop desalniettemin dat de bouw snel start: onze inzet is en blijft het realiseren van het hele project. Woningen, bedrijfsruimten, een parkeergarage én een moskee.' Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 17144471.

De Baarsjes graffitivrij
De Baarsjes gaat de komende twee jaar overlast van graffiti extra aanpakken. Omdat in het begin zeer veel werk te doen is, start een schoonmaakbedrijf met het schoonmaken en schoonhouden van de straten met de meeste graffiti. Daarna wordt het 'schone gebied' steeds verder uitgebreid naar omliggende straten en buurten, zodat uiteindelijk het hele stadsdeel graffitivrij is. Portefeuillehouder Ab Cherribi: 'Ik wil snel aan de slag met deze tweejarige proef. Je merkt dat het probleem heel erg leeft bij mensen. Zo zijn bewoners rond het Paramariboplein zelf een initiatief gestart om de graffiti in hun buurt te verwijderen.' Het stadsdeel vraagt voor 2009 een offerte aan bij meerdere schoonmaakbedrijven. Het project 'De Baarsjes graffitivrij' duurt twee jaar; na evaluatie wordt gekeken of en hoe het project daarna voortgezet wordt. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Stedelijke campagne tegen grofvuil start in Baarsjes 'Grofvuil nooit bij de vuilcontainer', dat is de slogan én boodschap van de campagne die de Amsterdamse stadsdelen vanaf 6 oktober voeren. Vrijdag 3 oktober om 11.00 uur start portefeuillehouder Ab Cherribi (samen met portefeuillehouders van andere stadsdelen) de campagne in zijn stadsdeel De Baarsjes. Grofvuil - afval dat te groot is voor de ondergrondse containers - bij de container plaatsen, op dagen dat het niet wordt opgehaald, maakt de straat rommelig. Ook belemmert het de mensen die de ondergrondse containers moeten legen. Met de campagne 'grofvuil nooit bij de container' willen de stadsdelen de Amsterdammers op een simpele manier wijzen op de regels rond het aanbieden van grofvuil. De eerste week van de campagne, waarbij posters, billboards, spotjes op AT5 en in de trams worden ingezet, wordt grofvuil bij containers omspannen met een afzetlint met de tekst 'grofvuil nooit bij de container'. Dit wordt gedaan door milieupolitie, mensen van de reinigingsdienst en bewoners die een container hebben geadopteerd. Op deze manier wordt, tot het grofvuil wordt opgehaald, ter plekke duidelijk dat het niet op de juiste plek staat. Start campagne 'Grofvuil nooit bij de container'
Vrijdag 3 oktober, 11.00 uur
Café Cook, James Cookstraat 2 (vlakbij het Mercatorplein) Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Doorgaan met Wijksteunpunt Wonen
Het Dagelijks Bestuur wil de subsidie aan het Wijksteunpunt Wonen, dat gestart is in 2007, voortzetten. Een deel van de subsidie was incidenteel en wordt nu structureel. In de programmabegroting voor 2009 komt een uitgewerkt voorstel over het gewenste aanbod van het wijksteunpunt, en de benodigde budgetten. Het wijksteunpunt is het loket voor bewoners van De Baarsjes en Bos en Lommer over zaken rond wonen. In Amsterdam zijn sinds 2007 twaalf wijksteunpunten. Voorlichting en hulpverlening aan woninghuurders, ondersteuning bij belangenbehartiging en participatie en signalering zijn de basistaken. In De Baarsjes kunnen ook eigenaar-bewoners bij het wijksteunpunt met hun vragen terecht. Uit evaluatie en kleinschalig onderzoek van de Dienst Wonen blijkt de tevredenheid hoog: 91% procent geeft aan dat het advies helpt, 98% zou vrienden of familie doorsturen naar het spreekuur. 70% van de spreekuurbezoekers heeft een laag inkomen. Het bereiken van allochtone klanten blijft een aandachtspunt; 64% van de spreekuurbezoekers is van Nederlandse afkomst. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Kinderboekenweek in De Baarsjes
Op uitnodiging van stadsdeel De Baarsjes lezen kinderboekenschrijver Aby Hartog en de gemeenteraadsleden Manon van der Garde, Michiel Mulder, Derya Kaplan en Hans Bakker voor tijdens de Kinderboekenweek. Ook portefeuillehouder Onderwijs Godfried Lambriex, stadsdeelvoorzitter Arco Verburg en een aantal ambtenaren van het stadsdeel gaan op woensdag 8 en donderdag 9 oktober voorlezen op v WEKELIJKS PERSBERICHT DE BAARSJES

Portefeuillehouder Godfried Lambriex
Meer informatie: Wim de Graaf (06 - 12379 510)

Hagen tegen fijnstof Jan van Galenstraat
Om de concentratie van fijnstof te verminderen worden als proef op twee plekken in de Jan van Galenstraat hagen geplant. Deze maatregel is onderdeel van een groter pakket, zoals de proef met het om de week nathouden van de straat met sproeiwagens die deze zomer gestart is. De maatregelen moeten leiden tot een afname van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om de doorstroming in de straat verder te verbeteren, zoals met het beter afstemmen van de stoplichten op de verkeersstromen. Deze week is aan de noordkant (stadsdeel Bos en Lommer) ter hoogte van de Jos Blankenstraat een haag geplaatst. Op deze plek staat ook meetapparatuur van TNO. In de Baarsjes - de overkant - wordt een in de week van 13 oktober een 'mobiele haag' neergezet ter hoogte van huisnummers 189 - 215 (bij het Erasmuspark), tussen het fietspad en de rijweg. De proef wordt einde 2008 geëvalueerd. Meer informatie op www.gezondeluchtamsterdam.nl.

Koffiedik kijken met Meneer De Wit
Mijnheer De Wit organiseerde afgelopen tijd een aantal levendige debatten voor de buurt, onder andere over de 'veryupping' van De Baarsjes, de bouw van de Westermoskee en over het gedoe rond snackbar Rafaël. Zaterdag 4 oktober sluit de reeks af met een blik op de toekomst. Sprekers zijn onder andere Arco Verburg (stadsdeelvoorzitter), Ekrem Akradeniz (bestuurder van de Aya Sofia) en Bas van der Graaf (bestuurslid van de Jeruzalemkerk). Van 20.00 tot 22.00 uur is iedereen welkom. Meer informatie, Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Na 30 jaar uitgebakken
Bakkerij Waal op de Willem Schoutenstraat 53 sluit zaterdag 4 oktober zijn zaak. Meer dan dertig jaar voorzag Waal de buurt van vers brood. De renovatie van hun blok was een mooi moment om er een punt achter te zetten. Buurtbewoners besloten tot een afscheidsfeestje, zaterdag om 12.15 uur. Mirjam Smeels, portefeuillehouder Economische Zaken, komt de bakker bedanken voor zijn bijdrage aan de buurt. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie, Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

De Buurtfirma van start
De Buurtfirma is een werkgelegenheidsproject voor allochtone mannen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deelnemers krijgen praktijkstages en taaltrainingen. Met deze vaardigheden op zak kunnen ze starten met een baan of een activeringsplek. De Amsterdamse primeur voor dit project vindt plaats in de stadsdelen De Baarsjes en Bos en Lommer. Arco Verburg, stadsdeelvoorzitter De Baarsjes: 'Integreren doe je niet in een kantoorkolos aan de rand van de snelweg, maar liever gewoon in je eigen buurt. We hebben de ervaring dat dit soort projecten slaagt als je het kleinschalig aanpakt en dicht bij de mensen thuis.' Op 9 oktober 2008 is vanaf 16.00 uur de kick-off van De Buurtfirma in Podium Mozaïek. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie, Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Open Atelier Route De Baarsjes
Portefeuillehouder Mirjam Smeels opent zaterdag 11 oktober officieel de (jaarlijkse) Open Atelier Route De Baarsjes. Dit weekend is er echter al van alles te doen in de Chassékerk. Zaterdag 4 oktober is er een optreden van La Nina met twee leden van haar 'Grupo Flamenco Amsterdam'. En op zondag 5 oktober zal o.a. Sean Jamaal te horen zijn met jazz en blues. Uniek dit jaar is een uitwisseling met Rotterdam, waarbij een aantal Amsterdamse Baarsjeskunstenaars komend weekend aan een Atelierroute in Rotterdam deelneemt en omgekeerd Rotterdammers naar Amsterdam komen. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op: www.orbfestival.nl Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 020 589 2572.

BaarsjesBallon reist 753 kilometer
De Baarsjes Olympische Spelen werden 23 augustus afgesloten met een Ballonnenwedstrijd. Honderden kinderen lieten een ballon vliegen met hun naamkaartje er aan. Een maand later landde de laatste ballon maar liefst 753,5 kilometer verderop in Birkendorf, Duitsland! De Duitse Magdalena stuurde Katrien Korver uit de Curacaostraat haar kaartje terug. Daarmee werd Katrien de winnaar van deze BaarsjesBallonnen-wedstrijd. Donderdag 9 oktober krijgt zij haar prijs: een prachtig sportpakket van Sportshop Chouffie op het Mercatorplein. De top 3: Birkendorf (753,5 km), Donauwörth (718,2 km ) en Hügelsheim (575 km). Prijsuitreiking: 16.00 uur op het Mercatorplein.
Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie, Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

'Op straat hangen is geen optie'
Het project Inzicht is een succes, meldt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. 'We willen niet dat jongeren overdag op straat hangen. Je gaat naar school, je hebt werk of je loopt stage. Inzicht geeft jongeren die dat nodig hebben een extra duwtje in de rug. Bijvoorbeeld omdat ze in de financiële problemen zitten, geen dak boven hun hoofd hebben of in psychische nood zijn.' Dit project voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar wordt uitgevoerd door Octra. Zij sporen de jongeren op die via leerplichtambtenaren en het Jongerenloket worden aangemeld. Van de 60 zoekgeraakte jongeren zijn er inmiddels 40 opgespoord en op traject gezet. 'Als er een goede reden is om niet te werken of te leren, dan helpen we. Want overdag op straat hangen is geen optie. De resultaten tot nu toe vind ik bemoedigend. Dit is een buitengewoon moeilijke groep die onze hulp hard nodig heeft. Octra heeft hier geweldig werk geleverd.' Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 17144471.

Bassie toch op kermis Mercatorplein
Eerder werd in verschillende kranten bericht dat clown Bassie verstek zou laten gaan op de Mercatroplein kermis. Dit naar aanleiding van commotie in de media over een clownsstreek in Heerhugowaard. Maar Bassie kan zijn kleine fans natuurlijk niet teleurstellen. Vrijdag staat hij van 19.00 - 20.00 uur op het Mercatorplein met een compleet nieuwe Bassie's Lachspektakelshow. Stadsdeelvoorzitter Verburg meldt desgevraagd: "Allemaggies".

De chemokar komt langs!
In de week van 13 oktober gaat de chemokar overdag alle buurten langs, elke dag één buurt. De chemokar komt tussen 12.00 en 16.00 uur bij iedereen voor de deur langs om chemisch afval en kleine elektrische apparaten in ontvangst te nemen. Er wordt bij iedereen aangebeld! De volgorde: maandag 13 oktober de Postjesbuurt, dinsdag 14 oktober de Mercatorbuurt, woensdag 15 oktober de Chassébuurt, donderdag 16 oktober de Jan Maijenbuurt / Admiralenbuurt, en vrijdag 17 oktober komt de chemokar overdag langs in de Does-, Tromp- en Geuzenbuurt.

Uit de stadsdeelraad

Onvrede over subsidieverstrekking aan vrijwilligersorganisaties De fracties van D66, GroenLinks en de PvdA hebben afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissie Onderwijs / Welzijn grote zorg uitgesproken over de gang van zaken rond subsidieverstrekking aan vrijwilligersorganisaties. GroenLinks begrijpt niet hoe het kan dat er jaren extra geld nodig was voor vrijwilligersorganisaties en nu opeens meer dan driekwart van het geld overblijft. De fractie is bang dat wordt afgebroken wat er in de afgelopen jaren door de vrijwilligersorganisaties is opgebouwd. D66 heeft van veel organisaties gehoord dat ze de procedure rond het aanvragen van subsidie gewoonweg niet begrijpen. Ook de rol van Stichting Dock is onduidelijk. De fractie vindt het feit dat er zoveel geld ongebruikt op de plank blijft liggen onverteerbaar. De PvdA deelt de zorg van de andere partijen. De fractie denkt dat de procedures rond het afrekenen van de subsidiegelden te ingewikkeld is voor de vrijwilligersorganisaties. Ook de voorlichting aan de vrijwilligers laat volgens de PvdA veel te wensen over. De VVD vindt het belangrijk dat organisaties die geld krijgen van het stadsdeel verantwoorden wat ze ermee doen. Ook zij begrijpen echter niet waarom er op dit moment zo weinig subsidie wordt aangevraagd. De portefeuillehouder mw. Smeels benadrukte dat er niets veranderd is in de voorwaarden om subsidie te krijgen. Ze beloofde de commissie om de meest recente cijfers op een rijtje te zetten. Ook gaat ze bij de organisaties vragen welke knelpunten er zijn. Duidelijk is dat hier dinsdag niet het laatste woord over is gezegd. Tijdens de raadsvergadering op 28 oktober zal hier verder over gesproken worden.

Bewonersparkeergarages
Aanstaande dinsdag 7 oktober praat de raadscommissie Stadsdeelwerken onder andere over het eventueel realiseren van bewonersparkeergarages op locaties Jan Maijenplein, Admiralengracht en Willem de Zwijgerlaan. De raadscommissie Stadsdeelwerken vergadert op dinsdag 7 oktober vanaf 20:00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg. Insprekers kunnen zich aanmelden via griffie@baarsjes.amsterdam.nl of via 020-5892 431

Agenda

ORB Festival
O.a. in de Chassékerk, tot 12 oktober
Kermis
Mercatorplein, tot 5 oktober
Kunst "gemaakt voor jou"
MLB Expositieruimte, 3 oktober tot 25 oktober
Electro Party@club 8
Club 8, 3 oktober
Suikerfeest voor de buurt
V.T.C. Club Rainbow, 4 oktober - aanvang 14:00
Onderhoud de Wit: Trots op de Baarsjes?
Meneer de Wit, 4 oktober - aanvang 20:00
Rednose Allstars
Club 8, 4 oktober - aanvang 23:00
Elastiek
Club 8, 10 oktober - aanvang 22:00


---- --