Gemeente Eijsden

Tweede editie Heuvelland Verkeersquiz voor basisscholen

Basisscholen uit de Heuvelland gemeenten nemen het tegen elkaar op in een verkeersquiz.

Maastricht, 1 oktober - Het verkeer wordt steeds drukker en kennis van verkeersregels is harder nodig dan ooit. Raakten er in Limburg in 2006 nog 89 kinderen tot en met 12 jaar gewond in het verkeer, in 2007 waren dat er 80. Verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren voor ruim 90% binnen de bebouwde kom op minder dan een kilometer van huis af.

Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland district Limburg in opdracht van het Verkeersveiligheidsproject Heuvelland (VVPH) in navolging van de succesvolle eerste editie dit jaar voor de tweede keer de `Heuvelland Verkeersquiz'. Leerlingen van het basisonderwijs uit de verschillende gemeenten nemen het woensdagochtend 8 oktober tegen elkaar op in De Polfermolen aan de Plenkertstraat te Valkenburg. De quiz begint om 09.30 uur.

Met de verkeersquiz worden kinderen voorbereid op deelname in het verkeer. Het is tevens een duidelijke graadmeter van het kennisniveau van de leerlingen. Maar minstens even belangrijk is dat door de inzet van een quiz, `verkeer' voor kinderen erg leuk en spannend wordt. De quiz fungeert daardoor als middel om de kinderen te motiveren goed de regels te kennen en toe te kunnen passen in reële situaties, want ze winnen graag.

Wethouders, verkeerscoördinatoren, politieagenten en brandweermannen zijn woensdagochtend aanwezig. Zij stellen de vragen en hebben zitting in de jury. De quiz bestaat uit 30 vragen, die betrekking hebben op verkeerssituaties, verkeersborden en algemene vragen over verkeer en verkeersregels. De winnende school -met de meeste punten - wint de beker. Het is de bedoeling dat de Heuvelland verkeersquiz jaarlijks wordt gespeeld, waarbij steeds een andere basisschool de eigen gemeente vertegenwoordigd.

De verkeersquiz wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het VVPH en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de Provincie Limburg. Aan het Verkeersveiligheidsproject Heuvelland (VVPH) nemen de gemeenten Gulpen-Wittem, Vaals, Margraten, Eijsden, Meerssen en Valkenburg aan de Geul deel.