Problemen rond energielabel eindelijk opgelost.

06/10/2008 10:01

Perfectbouw b.v.

Perfectbouw introduceert op 1 oktober 2008 een nieuw energielabel. Bijzonder aan dit label is dat het huizenbezitters niet alleen inzicht geeft in hoe energiezuinig of -verslindend hun huis is, maar dat het duidelijk inzicht geeft in besparende maatregelen en in de daardoor haalbare maandlastenverlaging. Volgens Perfectbouw was de kritiek van makelaarsorganisaties en consumentenorganisaties, zoals Vereniging Eigen Huis, op het oorspronkelijke verplichte energielabel terecht.

Begin dit jaar werd het verplichte energielabel bij de verkoop van een huis geïntroduceerd. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis is en zou zo tot energiebesparing moeten leiden. Makelaars- en consumentenorganisaties als Vereniging Eigen Huis hadden echter veel kritiek op het energielabel. Het zou geen inzicht geven in concrete woningverbeteringen en de besparing die dat kan opleveren en dus niet tot energiebesparing leiden. Daarnaast was er kritiek op de deskundigheid van labeladviseurs. Bovendien was de werkwijze niet transparant: voor klanten was niet duidelijk op welke gegevens het uiteindelijke label was gebaseerd. Perfectbouw nam die kritiek serieus en ontwikkelde op basis hiervan een nieuw energielabel, het Perfectlabel.

Dit label brengt ook in kaart hoe energiezuinig een huis is en maakt daarbij gebruik van de bestaande indeling A tot en met G. Maar daarbij krijgt de consument wel een exact beeld van de ingevoerde gegevens, zodat hij kan herleiden waarop het eindoordeel is gebaseerd. Nog belangrijker is dat het Perfectlabel veel meer is dan een oordeel. Het richt zich op concrete besparingsmogelijkheden en relevante informatie voor de koper van een woning. Per geïnspecteerde woning wordt in het rapport inzichtelijk gemaakt wat de daadwerkelijk te realiseren besparingen zijn. Er wordt een bouwkundige toelichting en deskundig beoordeling gegeven per geadviseerde maatregel. Ook een binnenmilieurapportage is onderdeel van het geheel, omdat op dat terrein ook veel energiewinst te behalen is. In het rapport is bovendien een uitgebreide statistische vergelijking met andere woningen opgenomen. Deze informatie, die het ministerie van VROM pas per 1 januari gaat toevoegen aan het label, is reeds, in uitgebreide vorm in deze rapportage verwerkt. Bovendien stuurt Perfectbouw uitsluitend bouwkundigen op pad voor het Perfectlabel.

Met de introductie van dit nieuwe product wil Perfectbouw het energielabel voor woningen op een positieve manier in de markt zetten en stimuleren dat het daadwerkelijk tot energiebesparing in woningen leidt. Perfectbouw ziet het als een maatschappelijk verantwoord product. De kostprijs van het Perfectlabel, voor de consument, is daarom lager dan die van het originele energielabel.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.perfectlabel.nl