Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 6-10-2008

Tijd en plaats

Op maandag 6 oktober 2008 vindt er een Raadsplein plaats van 19.30-22.30 uur. Van 19.30-20.50 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend vanaf 21.00 uur de meningsvorming. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.aansluitend een meningsvormende ronde. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:


* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.

# Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Presentatie Campus Windesheim/Masterplan

Bij de handeling van de grondexploitatie Campus Windesheim zijn veel vragen gesteld over de ontwikkelingen op de Campus Windesheim. Gestart wordt met een korte presentatie van Windesheim om de raad kort te informeren over hun concept Masterplan. Naast het Masterplan spelen zaken als parkeren, afslag IJsselallee, de langzaam verkeersroute en het bestemmingsplan. Hierover staat de stand van zaken in bijgevoegde notitie. Na de presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen.

Raadsbrief inzake Pilot Formulierenbrigade (op verzoek van de fractie SP)

Het is de fractie niet duidelijk in welke richting de toekomst van de formulierenbrigade zich zou moeten bewegen en het zou goed zijn om einddoelstellingen voor deze pilot te formuleren. De volgende vragen stelt de centraal:


* Op welke basis gaan we na de pilot eventueel verder;
* Wat betekent deze pilot voor de organisatie van de Kern;
* Hoe kun je met de inzet van WWB-ers en staigiares het optimale bereiken en hoe wordt de continuïteit bewaakt als WWB-ers een baan vinden en stagiaires klaar zijn met de stage;
* Er zijn veel organisaties betrokken bij deze formulierenbrigade. Welke consequenties heeft deze pilot voor deze organisaties, als het werk wordt overgenomen door WWB-ers en stagiaires.

Informatienota inzake gebruiksvergunningen / brandveiligheid ziekenhuizen Isala (op verzoek van de fractie D66)

De fractie van D66 heeft om agendering gevraagd van deze informatienota. In de nota wordt de raad geïnformeerd over het door te lopen proces tussen Isala en de gemeente; de lopende acties en welke afspraken er gemaakt zijn voor de nabije toekomst om alsnog te komen tot de verlening van de gevraagde gebruiksvergunningen. Redenen voor agendering voor de fractie zijn:


* duidelijkheid verkrijgen van de duur van de gedoogsituatie;
* welke risico´s er worden er gelopen en wie is daarvoor verantwoordelijk.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:


* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Opinienota inzake Gratis Openbaar Vervoer voor senioren; uitwerking initiatiefvoorstel

Op 11 februari 2008 is het initiatiefvoorstel van de fracties PvdA, PBZ, SP, GroenLinks/DeGroenen, Swollwacht, ChristenUnie en D66 "Gratis openbaar vervoer, te beginnen bij senioren" vastgesteld. In de uitwerking blijkt dat het destijds gereserveerde bedrag van ¤ 240.000 niet toereikend is. De nota is op 29 september 2008 besproken in de informatieronde. De vraag die voorligt tijdens de meningsvorming is om een keuze te maken uit de drie genoemde alternatieven:


* besluiten ¤ 136.000 extra ter beschikking te stellen tbv vervoer senioren
* besluiten ¤ 151.000 extra ter beschikking te stellen tbv vervoer senioren en Wmo-klanten. ¤ 15.000 komt ten laste van reguliere Wmo budgetten
* besluiten de doelgroep te beperken (hogere leeftijdsgrens of inkomensgrens) om daarmee de kosten binnen de gereserveerde ¤ 240.000 te houden.

Om op 1 januari 2009 te kunnen starten is het noodzakelijk nog voor de begrotingsbehandeling (op 14 november) een besluit hierover te nemen. Overigens, als de raad kiest voor optie 3, dan zal invoer per 1 januari 2009 niet mogelijk zijn. Er is meer voorbereidingstijd gewenst. De raad dient aan te geven op welke manier de doelgroep beperkt kan worden.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 25-09-2008 tot 06-10-2008