Uitreiking Orthomoleculaire trofee 2008 op lustrumcongres MBOG


Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde lauwert professor dr. Frits Muskiet en Rita Eissens-van Goor

ZEIST, 20081005 -- Tijdens het Lustrumcongres "Eten voor Genen", ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de MBOG-Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde, zijn 2 trofeeën uitgereikt. Professor Dr. Frits Muskiet, klinisch chemicus in het UMCG is onderscheiden voor zijn grote aandeel op het onderzoeksgebied over de relatie tussen essentiële vetzuren en vitaminen en die tussen ziektebeelden als arteriosclerose, sikkelcelanemie, maternale en neonatale voeding en psychiatrische problemen. De discrepantie tussen de evolutie van onze genetica en onze leefwijze heeft zijn grote interesse.

Mevrouw Rita Eissens-van Goor, algemeen secretaris van de MBOG werd met de trofee onderscheiden voor haar bijdrage aan de professionalisering van de vereniging. Sinds 1997 is zij de drijvende kracht van de organisatie. Het lustrumcongres was van grote betekenis voor alle toehoorders. Veel van de leden van de MBOG, maar ook tal van andere geïnteresseerden waren afgelopen zaterdag op dit speciale congres afgekomen. De uitdagende titel was daar mogelijk debet aan.

Dagvoorzitter Dr. Gert Schuitemaker, apotheker en oprichter van de MBOG, begon met een toekomstgerichte blik met een historisch overzicht over ontwikkelingen op het vakgebied en leidde de sprekers in.
De overige sprekers tijdens het congres plaatsten elk een onderwerp binnen het kader "de Epigenetica" - omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie. De wetenschappelijke kennisvermeerdering op het gebied van het verband tussen voedsel(bestanddelen) en gezondheid heeft er aan bijgedragen dat effecten ter preventie van ziekten, en `voeding als medicijn', in toenemende mate aandacht krijgen in de biochemie en biotechnologie.
Prof. Dr. Frits Muskiet sprak over: Aanpassing aan de leefomstandigheden; wat leert de evolutie ons over onze voeding.
Dr. Bert Verhage, internist St. Lucas ziekenhuis Winschoten, vertelde over de laatste inzichten rond vitamine D en botbreuken.
Mevrouw Marijke de Waal Malefijt, orthomoleculair diëtiste, had een 7 stappenplan uitgewerkt om door middel van voeding de biotransformatie - Omvorming van stoffen binnen het weefsel van de lever te versterken.
Drs. Gabriel de Vriendt, bioloog, legde de relatie tussen erfelijke- en omgevingsfactoren en borstkanker
Drs. Anna Kruyswijk - v.d. Heijden, orthomoleculair arts, van de organisatie "Jouw voeding", deelde haar kennis over de betekenis van het slapen voor onze genen.
Dirk Zoutewelle, Orthomoleculair docent en therapeut werkte de relatie tussen voedingstekorten, opnamestoornissen en psychiatrie aandoeningen uit.

Mevrouw Marjolijn Uitzinger daagde daarna aan de hand van 3 prikkelende stellingen een forum en de zaal uit tot het doen van stevige uitspraken over zin en onzin van biologische voeding en orthomoleculaire suppletie.
Forumdeelnemers waren:
Prof. Dr. Frits Muskiet (UMCG Groningen)
Dr. Henk van den Berg (Voedingscentrum)
Dr. Gert Schuitemaker (Ortho Instituut)
Drs. Anna Kruyswijk - v.d. Heijden, orthomoleculair arts, organisatie "Jouw voeding",
Drs. Machteld Huber - Louis Bolk Instituut