Monetaire hervormers bieden uitweg uit bankencrisis

04/10/2008 01:21

EW

Diverse monetaire hervormers hebben een oplossing voor de bankencrisis. Nu overheden de - bijna - failliete banken borgtocht bieden, treden ze energiek naar voren. Het Amerikaanse Monetaire Instituut (AMI), evenals de makers van de geruchtmakende documentaire 'The Money Masters', biedt een uitweg uit de crisis. Dit zonder inflatie of overheden in schulden te storten. In de vorm van 'monetaire hervormingswetsvoorstellen' liggen de oplossingen reeds klaar voor gebruik. Ministers van Financiën kunnen direct beginnen met de implementatie.

Dat het huidige geldsysteem eens zou klappen was monetaire deskundigen reeds lang bekend. De vraag was alleen wanneer het financiële kaartenhuis ineen zou storten. Nog belangrijker was bovendien de vraag hoe het monetaire stelsel op een meer gezonde en rechtvaardige manier kan worden opgebouwd. Het antwoord dat beide instituten geven is vrij eenvoudig: Maak een einde aan het private geldkartel, en verruil de bankkredieten voor 'echt geld'.

Echt geld is daarbij maatschappelijk geld, niet gecreëerd door een private bank, maar uitgegeven door de overheid zelf. Deze hoeft daarvoor niet te lenen, en dus geen schulden op te bouwen. Ze hoeft enkel het recht te hernemen zelf voor de geldhoeveelheid te zorgen. Tevens worden waarborgen ingesteld opdat de overheden niet doen wat de private banken deden: zoveel ongedekte kredieten in omloop brengen, dat het geldstelsel kan imploderen.

Het AMI en de makers van 'The Money Masters' hanteren dezelfde methode. Ze benutten eeuwenlange empirische ervaring met geldcreatie en geldstelsels, om te leren hoe een goed systeem in elkaar moet worden gezet. Deze kennis is omgezet in wetsvoorstellen voor monetaire hervorming. In principe zijn deze op de Amerikaanse situatie toegesneden, maar in hoofdzaak kunnen ze evengoed in Europa worden benut.

Centraal element in de voorstellen is dat overheden hun bestaande schulden bij private financiers omzetten in maatschappelijk geld. Dit geld wordt niet langer gecreëerd door de private bankiers, maar door de overheid zelf. Verder mogen banken geen geld meer uitlenen dat ze niet daadwerkelijk bezitten.

Om de voorstellen te begrijpen is enige achtergrondkennis benodigd. De geldcreatie is nu hoofdzakelijk in handen van private banken. Het ligt voor de hand dat deze dit privilege vooral voor private doeleinden gebruiken. De bankencrisis doet ernstig vermoeden dat dit inderdaad - en op onverantwoorde wijze - is gebeurd.

Tegelijk met verlening van het privilege om geld te creëren, werden overheden genoodzaakt bij banken geld te gaan lenen. Zo ontstond de nationale schuld, waarop overheden vervolgens weer rente moesten betalen. Door het privilege weer op te heffen hoeven overheden niet langer bij banken in het krijt te staan.

De private geldcreatie is vooral ontstaan doordat banken meer geld mochten uitlenen dan ze in werkelijkheid bezitten. Dit heeft inmiddels zo'n vlucht genomen dat er vele malen meer bancaire kredieten zijn, dan dat er echt geld circuleert. Vandaar dat gevreesd wordt voor een 'run op de bank'. Als iedereen zijn geld opeist, zou blijken dat banken slechts een fractie bezitten van de vermogens die bij hen uitstaan. Volgens de monetaire hervormers moeten overheden failliete banken dan ook geen borgtocht bieden middels nationalisatie of noodkredieten. In plaats daarvan moeten de uitstaande kredieten worden omgezet in echt geld. En banken moet het privilege van geldcreatie verder definitief worden ontnomen.

Uitgewerkte wetsvoorstellen voor structurele oplossing van de kredietcrisis zijn te vinden op de websites van het AMI, http://www.monetary.org/ en van de documentairemakers van 'The Money Masters' http://www.themoneymasters.com/.





http://www.monetary.org/