4 oktober 2008: `Borstkanker in Beweging!'
GRONINGEN, 20080814 -- Op 4 oktober zijn er door het hele land in het kader van de borstkankermaand open dagen bij oedeemfysiotherapeuten. Naast informatie over borstkanker, oedeem en bewegen is er de mogelijkheid de conditie te testen en deel te nemen aan een leuke bewegingsactiviteit. Voor meer informatie over deze activiteiten in de eigen buurt kunt u kijken op www.nvfl.nl of mailen naar borstkankermaand@nvfl.nl.
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen.
Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Een bekende vorm van secundair lymfoedeem is het armlymfoedeem (de dikke arm) als gevolg van een borstoperatie met okselklierverwijdering bij borstkankerpatiënten. Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.
De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegen en beperkingen in dagelijks functioneren.
De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van oedeem. De behandelmogelijkheden bestaan uit manuele lymfdrainage, zwachtelen, lymftaping, oefentherapie, voorlichting/advies, ademhalingsoefeningen en medische fitness om een patiënt te begeleiden naar een voor hen zo hoog mogelijk activiteitenniveau en daarmee naar een optimale kwaliteit van leven.
Voor een goede kwaliteit van behandeling is het belangrijk dat patiënten met lymfoedeem door gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten worden behandeld. De NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie) is in 1997 opgericht en zorgt al 10 jaar voor deze kwaliteitsbewaking.
NVFL