Ingezonden persbericht
4 oktober 2008 - 25 januari 2009
Vooraankondiging: Allemaal Engelen in Catharijneconvent
Utrecht, 10 juli 2008
Beschermengelen, wraakengelen, aartsengelen, cherubijnen en serafijnen: ze komen vanaf 4 oktober allemaal aan bod in de grote tentoonstelling Allemaal Engelen in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Wat is een engel precies? Op zijn minst: een geheimzinnig wezen dat heen en weer fladdert tussen de menselijke en de goddelijke wereld. Ook wie niet in engelen gelooft, kan zich er een voorstelling van maken. De engel spreekt tot ieders verbeelding. 'Je bent een engel' - vertrouwen we een geliefd persoon toe en wie heeft nooit het gevoel gehad dat hij door een engel voor een ongeluk is behoed?
Betekenis en uiterlijk
Allemaal Engelen vertelt het verhaal van de engel door de eeuwen heen tot op de dag van vandaag. Waar komt hun precieze vorm vandaan en wat is hun betekenis? Gevleugelde wezens zijn al ouder dan het christendom en nog steeds vormen zij een geliefd symbool. In films en toneelstukken spelen engelen de hoofdrol en reclamemakers maken graag gebruik van hun positieve uitstraling: of het nu gaat om het aanprijzen van roomkaasjes, energiedrankjes of verzekeringen. Allemaal Engelen laat de engel in de meest uiteenlopende verschijningsvormen zien: als meervleugelige serafijn op religieuze kledij, als illustratie in eeuwenoude manuscripten, als bazuinblazer in de christelijke en islamitische traditie, als verkondiger van de blijde boodschap op zeventiende-eeuwse schilderijen, als beschermer op mierzoete bidprentjes en als vrouwelijke aartsengel op een hedendaags schilderij.
Verrassend vormgegeven
Het museum heeft stylist en artdirector Maarten Spruyt (1966) gevraagd de vormgeving van Allemaal Engelen te verzorgen. Spruyt is bekend van tentoonstellingen als 15 jaar Marlies Dekkers in de Kunsthal in Rotterdam en Haagse Hofmode in het Gemeentemuseum in Den Haag. Met zijn verrassende concept brengt hij de grootsheid en tijdloosheid van de engelen tot uitdrukking. Hij verbindt de statige engelen van oude meesters als Pieter Lastman en Ferdinand Bol met de Witte Engel van Carolein Smit en The Last Angel van Bill Viola.
Engelensferen
Tijdens de tentoonstelling start iedere zondag om 14.00 uur een rondleiding over de tentoonstelling. Verder worden er lezingen gegeven en staan er films op het programma. De engel staat centraal in workshops, bezoekers kunnen hun beschermengel leren kennen, engelenkaarten trekken en engelenervaringen opdoen. Voor kinderen ligt er een gratis speurtocht klaar. Kijk voor actuele informatie en data op
NOOT VOOR DE REDACTIE -
Ingezonden persbericht