2 okt 2008
Nummer: P068
Ontwikkeld in de City of Life Sciences
Een praktische handleiding voor het lezen van een etiket
Houdbaarheid, E-nummers, voedingswaarde, stabilisatoren,
smaakversterkers, zoetstoffen... Voor de kieskeurige consument die wil
weten wat er precies in een levensmiddel zit, verschijnt een
informatief
boekje. 'Inhoud. Een praktische handleiding voor het lezen van een
etiket'. Het is ontwikkeld in Wageningen, City of Life Sciences door
de Stichting Food-Info -vanuit de opleiding Levensmiddelentechnologie
van Wageningen Universiteit -en wordt gelanceerd op het festival
Food4You in Wageningen op zaterdag 4 oktober om 13.00 uur.
Bezoekers van het Food4You-festival kunnen een gratis exemplaar
ophalen bij het Kennispaviljoen, waar de auteurs ook uitleg geven over
etiket-lezen.
Claims en logoâs
Aan de hand van voorbeelden en uitleg gaat 'Inhoud' in op alle
aspecten van etiketteninformatie. Zo zijn medische claims op het
etiket verboden, maar mag 'goed voor hart- en bloedvaten' wel. Veel
claims lijken informatief ('Bevat actieve bifidus'), maar de consument
wordt er feitelijk niets wijzer van. Ook logo's kunnen verhelderend
zijn omdat ze gecontroleerd worden (Max Havelaar) of juist onduidelijk
('Dolfijnvrij gevangen'). Opmerkelijk is de 'beschermende atmosfeer'
die bij een aantal levensmiddelen extra zuurstof bevat, juist om
bederf tegen te gaan.
Â
Handig hulpmiddel
Het prettig leesbaar geschreven boekje geeft een toelichting op alle
informatie die wettelijk op een etiket moet staan. De verschillende
onderdelen worden daarbij toegelicht, maar het boekje bevat ook over
bepaalde ingrediënten meer informatie. Zoals de verschillende soorten
additieven. Het boekje is dus een handig hulpmiddel in de supermarkt
en door het handzame ringbandformaat makkelijk mee te nemen.
Food4You vindt plaats op diverse locaties in en rond de schouwburg
Junushoff (Plantsoen 3) in Wageningen). Meer info op www.food4you.nl