Project De Maaswerken
Officiele start Grensmaasproject op 3 oktober
Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat en gouverneur Leon Frissen geven vrijdag 3 oktober in Itteren samen het officiële startsein voor het Grensmaasproject. Na het officiële gedeelte in de middaguren organiseren Rijkswaterstaat Maaswerken en Consortium Grensmaas voor de bevolking van de Maasdorpen vanaf 16 uur allerlei activiteiten. Drie jaar na de ondertekening van de contracten, gaat daarmee het rivierbeveiligingsproject tussen Maastricht en Roosteren daadwerkelijk van start.
Het Grensmaasproject strekt zich uit over twaalf locaties in Zuid-Limburg. In Roosteren heeft Rijkswaterstaat dit jaar al voor een stuk Maasbeveiliging gezorgd door de rivier onder meer te verdiepen en te verbreden. Het Consortium Grensmaas, een samenwerkingsverband van grindproducenten, aannemers en Natuurmonumenten, is in Itteren en Bosscherveld al volop bezig met de voorbereidingen van de uitvoering.
Met name in Itteren levert die voorbereiding technische hoogstandjes op. Daar wordt een tijdelijke werkhaven (verwerkingsbekken) aangelegd voor de verwerking van het zand en grind. Die haven krijgt een rechtstreekse aansluiting op het Julianakanaal.
In Meers is het proefproject van de Grensmaas afgerond. Het Consortium is daar al met de grindwinning begonnen als feitelijk onderdeel van het Grensmaasproject.
De officiële start van het Grensmaasproject speelt zich af rond Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren. Heightseeing in een 75 meter hoge kraan, muziek, zandsculpturen en rondleidingen zijn de belangrijkste ingrediënten van de feestelijkheden.
----
Bij het Grensmaasproject betrokken plaatsen:
Maastricht e.o., Roermond e.o., Sittard-Geleen e.o., Stein e.o.
Maatregelen: Aan de Maas,
Borgharen: beter beschermd,
Bosscherveld: natuur vlakbij de stad,
Grevenbicht: nevengeul en natuur,
Itteren: bescherming, natuur, grind,
Koeweide: ingrijpend en belangrijk,
Maasband: nevengeul en natuur,
Meers: ook ná proefproject belangrijk,
Nattenhoven: beperkte verruiming,
Proefproject Meers: begin van een levende Grensmaas,
Roosteren: meer veiligheid in 2008,
Urmond: veiliger én schoner,
Visserweert: eiland bij hoogwater