Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 41

Afslag UMC, dinsdag 7 oktober, 19.30 uur, Nederland 1

De zesjarige Daan en haar broertje Koen hebben allebei dezelfde aangeboren stofwisselingsziekte. Ze mogen maar heel weinig eten, anders kan er een ernstige ontwikkelingsachterstand ontstaan. Vandaag zien we hoe ze voor controle naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht gaan.

Presentator Manuel Venderbos ontmoet meneer Ligtmans. Bij hem werd onlangs voor de derde keer kanker geconstateerd. Vandaag wordt hij geopereerd aan een tumor in de slokdarm. En we zien hoe het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht opengaat, nadat er een melding uit Amersfoort is binnengekomen. Een grote groep kantoormedewerkers is onwel geworden en er is dringend behoefte aan opvang.

Fataal, dinsdag 7 oktober 2008, 20.25 uur, Nederland 3 Aflevering 4: Zuidbroek
Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn. Herman Wegter praat met slachtoffers en veroorzakers en bespreekt met deskundigen feiten en fabels rond het ongeval.

3 juni 2006
Op een hangplek bij een zandafgraving ontstaat het idee om een rondje te gaan cruisen. Kim en Michelle, een tweeling (12), vriendin Petra (13) en Cherella (12) stappen in bij Mike (19). Door stoer gedrag verandert de autorit in een stuntrace. Presentator Herman Wegter doet een slipcursus en ondervindt wat grote snelheid met je auto kan doen. Op de plek van het ongeval praat hij met de twee vaders die hun dochters hebben verloren.

Tot de dood ons scheidt, dinsdag 7 oktober, 20.50 uur, Nederland 2 Nietsvermoedend gaat Hans op een middag met zijn zoon naar de kapper. Hij heeft een beetje last van zijn buik maar dat heeft hij vaker en hij hoopt dat het snel zal zakken. Maar deze keer wordt de pijn steeds heftiger en Hans gaat snel naar huis. 's Avonds belt Nita, zijn vrouw, ten einde raad een ambulance. Met loeiende sirenes wordt Hans naar het ziekenhuis gebracht. Hij ondergaat allerlei onderzoeken en scans en de doktoren vermoeden dat het een galsteen is. ³Het valt mee,² denkt Hans; ³ik ben zo weer op de been². Maar de artsen ontdekken een ernstige aandoeningen hij moet geopereerd worden. Tijdens de operatie gaat er iets mis waardoor Hans bijna sterft.

Jong, dinsdag 7 oktober, 20.50 uur, Nederland 3
Poepluiers, babyspeentjes en positiekleding; niet echt onderwerpen waar een doorsnee jongere zich mee bezighoudt. Cees en Rob waren 19 toen hun leven van de ene op de andere dag op z'n kop stond: ze werden papa. ³Ik wilde helemaal geen papa worden. Van mij mocht het wel worden weggehaald...²

In deze JONG gaat Manuel langs bij Rob, de trotse vader van Isa. ³Ik schrok me rot toen mijn vriendin Mariel me belde met het nieuws dat ze zwanger was. Ik wilde helemaal geen kind. Maar Mariel wilde het kindje houden². Inmiddels gaat Rob als volleerd pappa met zijn dochter Isa om. ³Maar dat heeft wel even geduurd², vertelt hij. ³We wisten eerst niet eens hoe we Isa een schone luier moesten omdoen². Cees moet nog papa worden. Manuel gaat met Cees en zijn vriendin Asha mee naar de verloskundige, waar het stel het hartje van hun kindje hoort. ³Ik ben een beetje zenuwachtig voor wat gaat komen, maar ik vind het ook geweldig. Ik ga 100% voor mijn kindje.²

In deze aflevering van JONG dus de mooie en moeilijke kanten van het heel jong vader worden. En ook Manuel wordt in het diepe gegooid. Hij mag een middagje op Isa passen. Hoe dat afloopt zie je in JONG...

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 7 oktober, 22.50 uur, Nederland 2 Het verhaal van Louis en Ruud is een verhaal uit de rauwe werkelijkheid van het straatleven. De twee kloppen vaak aan bij The Innercity Project in Rotterdam, een interkerkelijke opvangplaats voor mensen aan zelfkant van de samenleving, en worden daar geconfronteerd met het Evangelie. Louis, type ruwe bolster blanke pit, ervaart God niet en trekt zich daarom weinig van Hem aan. Toch klopt de zwerver steeds weer aan bij het christelijke huis. Ruud heeft sinds kort een eigen woning, maar blijft in hart en nieren een jongen van de straat. Documentairemaker Timo Gerritsen volgt beide mannen op de voet en vraagt zich af welke keuzes ze maken om hun leven een andere wending te geven.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 10 oktober, 14.40 uur, Z@ppelin, Nederland 3 Aflevering: Niet omvallen
Elly vertelt een verhaal over twee huizen. De ene wordt op zand gebouwd en de andere op een rots. Dop en Kurk willen ook bouwen. Twee torens. Ook op zand en ook op een rots. Maar de toren op de rots valt steeds om. "Nog een keer proberen", zegt Elly. Dat doen ze, maar nu vallen de torens allebei. Hoe kan dat nou?!

Snuf de hond (de serie), zaterdag 11 oktober, 19.00 uur, Nederland 3 In de eerste aflevering zien we hoe Tom terecht komt bij zijn oom Tjerk in Friesland. Hij heeft zijn ouders verloren bij het bombardement in Rotterdam. Tegenover de Duitsers is hij daarom zo opstandig en kwaad dat Tjerk niet weet wat hij met hem aanmoet. Oude Bouke, de schoonvader van Tjerk, vindt dat Tom afleiding moet hebben en geeft hem een prachtige jonge herdershond. Tom noemt hem Snuf. Tjerk wil eerst geen hond in huis maar als hij ziet hoeveel troost de hond aan Tom geeft, mag Snuf toch blijven. De situatie dreigt echter uit de hand te lopen als Tom Snuf leert om de Duitsers aan te vallen...

De serie Snuf de hond is geïnspireerd op de succesvolle boekenreeks van Piet Prins en geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 12 oktober, 09.00 uur, Nederland 1 Aflevering 43: Hart voor stad en land. Ds. Arie van der Veer gaat op bezoek bij het echtpaar Jan en Maaike Huijgen. Met het realiseren van een breed ecologisch boerenbedrijf is hun droom uitgekomen. Ds. van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Omega Code, zondag 12 oktober 2008, 14.30 uur, Z@pp, Nederland 3 In deze aflevering gaan de meiden de strijd aan met de jongens! Zullen de meiden het winnen van de jongens of andersom? Ze moeten in deze aflevering de code kraken van Mordechai en Esther. Kennen ze dit bijbelverhaal en kunnen ze alle vragen beantwoorden? Daarnaast moeten de teams ook nog snotbakken en grotten doorstaan. Kunnen de teams in het donker de uitgang vinden van de grot?

Omega Code is een spannende spelshow waarin elke keer weer een ander bijbelverhaal centraal staat. Klaas van Kruistum is de nieuwe presentator. Er komen heel wat lastige vragen en spannende opdrachten voorbij en als je niet uitkijkt, belandt je in de groene snotbak! In drie bruisende spelrondes proberen twee teams punten te winnen. Met deze punten verdienen ze sleutels die zij hard nodig hebben in de finale. Dan moeten ze namelijk de Omega Code zien te kraken en als dat lukt... gaat de grote kluis open en winnen de kandidaten de felbegeerde spelcomputer!

De Marechaussee, zondag 12 oktober 2008, 17.30 uur, Nederland 1 De politiedienst op Schiphol gaat preventief fouilleren. Ook unieke beelden van een geheim laboratorium waarop drugsbolletjes worden onderzocht. Op de Arnhemse Korenmarkt wordt gezocht naar militairen die misdragen tijdens het stappen. En het Bureau Nooddocumenten helpt reizigers die niet over de juiste reispapieren beschikken.

Hotdog, 12 oktober 2008, zondagavond live rond 00.10 op Nederland 3 Relaties, religie en actualiteiten vliegen over tafel bij HOTDOG. Arie schotelt zijn vijf gasten weer een aantal pittige vragen voor. Is het slim om eerst verschillende seksdates te scoren voordat je aan een echte relatie begint? Hoe kun je je aan iemand binden als je een van de belangrijkste dingen in een relatie nog nooit hebt uitgeprobeerd? Middelbare scholier en student, straight en gay gaan de discussie aan over losse flodders, respect en bindingsangst. Met standaardverhaaltje komen ze niet weg. Ook Balkenende IV komt ter sprake. Blowverbod, normen, waarden, gezin, het opdoeken van de wallen... Betutteling ten top of niet? Hoe conservatief is het huidige kabinet? Dit is HOTDOG vanuit de 101Studio.

Jongeren die elkaar normaal gesproken mijden als de pest moeten in het jongerenprogramma Hotdog met elkaar om de tafel. Woede en onbegrip zijn voelbaar; jongeren worden uitgedaagd om emoties te verwoorden in het multiculturele multireligieuze jongerenprogramma. Zo debatteert ROC tegen HBO, blank tegen zwart, soft tegen hard, Moslim tegen Wildersaanhangers, straatstijl tegen jonge yup en hedonist tegen christen. Arie Boomsma leidt het debat met een jood, een moslim, een christen en een atheïst aan de hand van pittige stellingen. Jongeren worden geconfronteerd met pittige dilemma's die spelen in de jongerencultuur en in de actualiteit van de Nederlandse samenleving. Ook jongeren van verschillende politieke kleur debatteren mee.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht