Ingezonden persbericht
Persbericht
JOHMA GAAT SCHARRELEN
Amsterdam 3 oktober 2008; Johma, de grootste salademaker van Nederland, gaat scharrelen. Nu al is ongeveer driekwart van alle gebruikte eieren van scharrelkippen en per februari 2009 zullen alle salades geheel gemaakt zijn van scharrelei. Deze toezegging deed Johma aan Wakker Dier. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: 'Dit is goed nieuws. Hierdoor kunnen zo'n 55.000 kippen extra scharrelen.'. Wakker Dier zal zich nu gaan richten op de andere salademakers die nog veelal legbatterij-ei gebruiken.
In 2002 startte Wakker Dier een legbatterijcampagne tegen de verkoop van legbatterij-eieren. In 2004 besloten de supermarkten en de meeste groothandels om het dieronvriendelijke ei uit de schappen te weren. Dat was een omslag van circa anderhalf miljard eieren.
Afgelopen najaar startte Wakker Dier haar campagne tegen legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise. Sindsdien zijn veel fabrikanten omgeschakeld naar diervriendelijkere eieren. Onder andere Mars BV, Verkade, Bakker Bart, Van der Breggen ('s werelds grootste stroopwafelfabrikant), Remia, Gouda's Glorie, Bolletje, Aviateur (banket), Daelmans, Hanos en McDonald's zijn gaan scharrelen. Johma was al voor een groot deel om, maar gaat nu voor al haar salades geheel over op scharreleieren. Het grootste deel van de gebruikte eieren zijn ondertussen al scharreleieren, de laatste stap voor de salades vindt uiterlijk per februari 2009 plaats. De slaatjes van Johma zijn vanaf dan ook geheel 'scharrel' behalve een paar procent decoratie-ei waarvan de omschakeldatum zo snel mogelijk daarna volgt, zo heeft Johma toegezegd.
Al in 1999 concludeerden de Europese landbouwministers dat de legbatterij niet langer acceptabel is. In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen (code 2) komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren (code 2) en biologische eieren (code 0) komen van kippen die buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Een groot deel van de legbatterijeieren worden geëxporteerd. Het belangrijkste exportland is Duitsland maar ook daar gaan steeds meer winkels overschakelen op scharreleieren. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.
Einde persbericht
Ingezonden persbericht