Werknemers ook tijdens kredietcrisis mobiel


VOORHOUT, 20081003 -- Je zou verwachten dat de onzekerheid op de financiële markt voor veel werknemers reden is om bij de huidige werkgever te blijven. Uit een peiling van de website plezieropjewerk.nl blijkt echter dat werknemers zich niet van de wijs laten brengen. Het aantal baanwisselingen staat op gelijke voet met de aantallen in voorgaande jaren.

Er lijkt alle aanleiding om te verwachten dat werknemers op dit moment niet van werkgever willen wisselen. Waarom een jarenlange relatie met je huidige baas en collega's, een langlopend vast contract en een pensioenbreuk riskeren, als (nog) niet zeker is dat een toekomstige werkgever niet geraakt zal worden door de financiële crisis en je over een paar maanden weer op straat kunt worden gezet? Toch blijkt uit een peiling onder ruim 450 werknemers dat de mobiliteit onder werknemers even groot is als in voorgaande jaren. Kennelijk verwacht men dat de huidige kredietcrisis geen gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt.

En in die mening worden zij gesteund door experts. Ook uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal banen stijgt en dat de werkeloosheid in Nederland nog steeds daalt. Het aantal vacatures neemt weliswaar af, maar dat wordt voornamelijk veroorzaakt door de mindere arbeidsgelegenheid in de financiële sector zelf. Voor de komende jaren wordt zelfs een stijging van het aantal vacatures en een krappe arbeidsmarkt voorspeld waarbij werknemers het voor het kiezen zullen hebben.

Enig uitzondering op de uitslag zijn de werknemers in de financiële sector zelf die zich zorgen maken over de stabiliteit van hun werkgever. Nu gerenommeerde collega's in Amerika het loodje hebben gelegd en ook Nederlandse instellingen de financiële gevolgen merken, is hun baanzekerheid een stuk gedaald. In de bankenwereld ligt de mobiliteitswens dus aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren, al is het met een dalend banenaanbod een hele opgave om binnen die sector een andere geschikte baan te vinden.





Ingezonden persbericht