Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voorburg, 3 oktober 2008

Onderzoek naar wederzijdse beeldvorming christelijke en moslimjongeren

Christelijk onderwijs bij uitstek toegerust om begrip te bevorderen

Een kwart van de christelijke jongeren vindt moslims een bedreiging voor de Nederlandse cultuur, blijkt uit onderzoek onder de eigen achterban van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, en Argan, een organisatie van moslimjongeren. Hoewel dit percentage onder alle christelijke jongeren waarschijnlijk lager is, baart deze uitkomst zorgen, vindt de Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs. Reden te meer om in het onderwijs te blijven investeren in wederzijds begrip tussen christenen en andersgelovigen. De Besturenraad begint een onderzoek naar de bijdrage die het christelijk onderwijs daaraan levert.

Christelijke scholen dragen op diverse manieren bij aan het bevorderen van wederzijds begrip en tolerantie tussen mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Ze brengen leerlingen kennis bij over hun eigen en andermans levensbeschouwelijke traditie en stimuleren een houding van nieuwsgierigheid, openheid en dialoog.

Het christelijk onderwijs is zeer divers. Het scholenbestand varieert van scholen waar vrijwel alle leerlingen kerkelijk meelevende ouders hebben tot scholen met leerlingen met een islamitische of niet-religieuze achtergrond. Veel scholen met een min of meer homogene religieuze en/of etnische leerlingenpopulatie investeren in uitwisseling met scholen waar de meeste leerlingen een geheel andere achtergrond hebben. De Besturenraad is vorig jaar samen met de Marnix Academie in Utrecht begonnen met het uitwisselingsproject Jouw school mijn school, waarin zeer verschillende basisscholen een duurzame samenwerking opbouwen.

De Besturenraad

De Besturenraad is het centrum voor bijzonder en christelijk onderwijs en partner voor bezieling, verdieping en verbetering van de professionele en maatschappelijke rol van onderwijsinstellingen.

De Besturenraad vertegenwoordigt scholen bij overheden en instellingen, en verleent diensten rondom de thema s onderwijs & identiteit, financiën, personeel & organisatie, huisvesting, communicatie & kwaliteit en maatschappelijk draagvlak. Bij de Besturenraad zijn 650 besturen aangesloten, met zo n 2.250 scholen en ruim 800.000 leerlingen, deelnemers en studenten, in de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, en hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.



Ingezonden persbericht