Exxon Mobil beste voorspeller voor koersontwikkeling Dow Jones

01/10/2008 10:10

Nyenrode Business Universiteit

PERSBERICHT

Embargo tot vrijdag 3 oktober, 16.00 uur

Eric Melse ontwikkelt accuraat voorspelmodel voor de ontwikkeling van bedrijven

Exxon Mobil beste voorspeller voor koersontwikkeling Dow Jones

Breukelen, 1 oktober 2008 - Door uitsluitend te kijken naar de balans van Exxon Mobil, kan de ontwikkeling van de Dow Jones goed voorspeld worden. Dat stelt Eric Melse, Assistant Professor Business Intelligence aan Nyenrode, die vrijdag 3 oktober promoveert aan de Universiteit Maastricht op het vakgebied momentum accounting. Melse heeft zich gespecialiseerd op dit vakgebied, waarin op basis van de verslaggeving van bedrijven voorspellingen voor de nabije toekomst worden gedaan. "Wanneer vanuit het perspectief van de momentum accounting naar een zakenbank als Lehman Brothers was gekeken, hadden we reeds twee jaar geleden kunnen voorspellen dat het niet goed ging met de bank," aldus Melse.

De momentum accounting theorie is in de jaren '80 ontwikkeld door de Japans-Amerikaanse accounting onderzoeker Yuji Ijiri. Ijiri pleit ervoor om meer gestructureerd na te denken over wat mogelijkerwijs binnen organisaties geadministreerd kan worden, met als doel uitspraken doet over ontwikkelingen in de nabije toekomst.

Melse heeft op basis van informatie, die in jaarrekeningen en verlies-en-winst-rekeningen te vinden is, getoetst of het raamwerk van Ijiri nieuw inzichten oplevert. Dat deed hij voor ondernemingen in de Dow Jones- en in de AEX-index. "Ik ben Ijiri's concept gaan gebruiken om econometrische modellen te bouwen om inzicht te krijgen in toekomstige ontwikkelingen. Het model dat ik ontwikkelde, blijkt bijzonder accuraat te zijn. Voor de AEX-ondernemingen ligt de accuratesse op tussen de 50% en 80%, bij de Dow Jones ligt het zelfs op zo'n 80% tot 90%. Dat is bijzonder hoog."

Exxon Mobil Corporation

Daarna heeft Melse onderzocht of er correlaties zijn tussen de resultaten van individuele ondernemingen en de koersontwikkeling in de Dow Jones-index. Uit die analyses blijkt dat de ontwikkeling van het balansvermogen een goede voorspeller is van de index. Exxon Mobil Corporation blijkt in zijn analyses de meest stabiele onderneming te zijn. Zo sterk zelfs dat alleen al met het momentum van de balans van Exxon Mobil de ontwikkeling van de Dow Jones goed voorspeld kan worden.

Lehman Brothers

Melse heeft ook naar de ontwikkeling van Lehman Brothers over de afgelopen drie jaar gekeken. "Werkend vanuit de momentum accounting ratio bleek over de afgelopen 3 jaren de groeisnelheid bijzonder laag van het eigen vermogen van de bank. Lehman Brothers zit in een bedrijfsmodel met hoog risico, dus je verwacht uitschieters naar boven en naar beneden. Dit hoeft geen probleem te zijn zolang het gemiddelde maar goed zit. Maar als de groeisnelheid van eigen vermogen langere tijd laag is, wordt het bedrijf steeds meer afhankelijk van vreemd vermogen. Een financiële instelling als Lehman gebruikt kapitaal om geld mee te verdienen. In het verleden maakten zij zoveel winst dat de groeisnelheid van het eigen vermogen steeds flink toenam. De laatste drie jaar zakt dit verhoudingsgewijs helemaal weg. Er zijn wel eerder korte perioden geweest waarin de momentum ratio bij Lehman laag was, maar op basis van deze cijfers had men al zo'n twee jaar geleden kunnen zien dat het verkeerd ging."

Beloningen: niet alleen op basis van winstcijfers

Volgens Melse stelt de theorie van momentum accounting dat het management niet meer alleen beloond moet worden op basis van de winstcijfers. "Het resultaat dat vandaag wordt behaald is afhankelijk van het momentum dat in het verleden is gecreëerd." Volgens Melse is het beter om te kijken wat de manager zelf heeft gedaan om het momentum te verbeteren. Melse: "In het geval van Lehman is te zien dat het momentum drie jaar geleden aanzienlijk is verslechterd. en dat de voorzitter van Lehman Brothers er niet in is geslaagd het momentum te verbeteren. Je zou bonussen dus eigenlijk met een vertraging uit moeten keren."

De titel van het proefschrift van Melse luidt: 'Accounting for Trends. Relevance, explanatory and predictive power of the framework of triple-entry bookkeeping and momentum accounting of Yuji Ijiri'.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie (