Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Nieuwe en bredere watergangen gaan wateraanvoer in gebied tussen Wijk bij Duurstede en Cothen verbeteren

3 oktober 2008 - Medio oktober start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het graven van een nieuwe watergang en het verbreden van bestaande watergangen in het gebied tussen Cothen en Wijk bij Duurstede. Deze werkzaamheden zijn nodig om knelpunten in de wateraanvoer in dit gebied op te lossen. De Geersloot en de Trekweg- en Trechtwetering worden verbreed. De nieuwe watergang verbindt de Trekwegwetering met de Rijnsloot. De aannemer gaat voorafgaand aan de werkzaamheden, de bestaande watergangen in gedeelten droogzetten. Dit is nodig om de vissen en amfibieën te vangen. De dieren zullen in aangrenzende watergangen worden uitgezet. De werkzaamheden duren tot april 2009.

De werkzaamheden zijn onderdeel van een heel pakket aan maatregelen uit het watergebiedsplan voor het gebied tussen de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. De maatregelen zijn bedoeld om wateroverlast te voorkomen, de aanvoercapaciteit te vergroten en het watersysteem te verbeteren.

Het Amsterdam-Rijnkanaal is van grote invloed op het watersysteem in dit gebied. In het gebied tussen Cothen en Wijk bij Duurstede is de grondwaterstand laag. Dat komt door een sterke wegzijging van water uit de ondergrond naar het diep gelegen Amsterdam-Rijnkanaal. Om de watergangen in het gebied op peil te houden, moet continue water worden ingelaten uit de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Verbeterde wateraanvoer

In nauw overleg met de RAK Kromme Rijn kan het waterschap op korte termijn aan de slag met het oplossen van knelpunten in de wateraanvoer in het gebied tussen Wijk bij Duurstede en Cothen. De hiervoor benodigde percelen langs de Trechtweg /Trekweg en een brede strook tussen de Trekweg en de Rijnsloot zijn sinds kort in eigendom van het waterschap. Op deze percelen gaat het waterschap nieuwe, brede watergangen graven en bestaande watergangen verbreden. Het doel is om het achterliggende gebied efficiënter van water te kunnen voorzien. Er komt onder andere een nieuwe verbinding tussen de Trekwegwetering en de Rijnsloot, en de Geersloot en de Trekweg- en Trechtwegwetering worden verbreed.
Om het wegzijgen van water naar het Amsterdam-Rijnkanaal te verminderen, gaat het waterschap de bodem en taluds van de watergangen voorzien van een kleilaag. Medio oktober 2008 start de aannemer met het verbreden van de Geersloot. Alle werkzaamheden zijn voor de nachtvorstperiode (april 2009) afgerond. Op termijn gaat het waterschap ook de rest van de Rijnsloot verbreden.

Fruitteelt

De waterbehoefte in de fruitteelt is de afgelopen jaren niet alleen vergroot, maar ook verplaatst. Dit komt mede door de verplaatsing van fruitbedrijven in het kader van de ruilverkaveling (RAK Kromme Rijn). In het watergebiedsplan staan maatregelen om de knelpunten in de wateraanvoer op te lossen. Als alle maatregelen zijn uitgevoerd, zijn de watergangen in het gebied ruim genoeg om voldoende water voor de fruittelers aan te voeren. Het waterschap hoeft straks ook ten tijde van nachtvorst het peil niet meer extra hoog op te zetten voor de nachtvorstbestrijding.

Voorkomen schade aan flora en fauna

Om de schade aan flora en fauna tot een minimum te beperken houdt het waterschap zich strikt aan de bepalingen van de Flora- en faunawet. Er is onder meer een ecologisch werkplan opgesteld waaraan de aannemers zich moeten houden. In dit werkplan staat dat vooruitlopend op de graafwerkzaamheden, de te verbreden watergangen in compartimenten worden drooggezet om de vissen en amfibieën weg te vangen. De dieren zullen in aangrenzend water worden uitgezet.