Gemeente Helmond


Nominatie beste Burgerjaarverslag

Helmond krijgt voor zijn burgerjaarverslag 2007 een 7,8. Hiermee is zij genomineerd voor de Burgerjaarverslagprijs.

De 7.8 is 1 punt hoger dan vorig jaar, terwijl de gemiddelde eindscore van de ingediende verslagen 6,51 bedraagt. Ook met het verslag over 2004 haalde Helmond al een nominatie binnen. Het adviesbureau SGBO organiseert deze prijs. Dit bureau is specialist op het gebied van bestuurs- en organisatievraagstukken.

Maximum aantal punten

Het burgerjaarverslag 2007 van Helmond komt als één van de beste naar voren. Bij het onderwerp burgerparticipatie haalt Helmond dit jaar het maximum aantal punten. Wat betreft dienstverlening wordt dit jaar ook goed gescoord en komen alle diensten aan bod, aldus het juryverslag (pdf; 0,2). Ondanks deze positieve woorden is de prijs uiteindelijk gegaan naar de gemeente Rotterdam.

Veel ruimte voor eigen invulling

Sinds de invoering van het dualisme is de burgemeester verplicht elk jaar een burgerjaarverslag uit te brengen. Daarin besteedt hij in ieder geval aandacht aan de kwaliteit van de procedures van burgerparticipatie en de gemeentelijke dienstverlening. Verder laat de wet veel ruimte voor eigen invulling. Het Helmondse burgerjaarverslag gaat dan ook in op klachten en bezwaarschriften, op de specifiek eigen taken van de burgemeester en op het al dan niet voldoen aan de servicenormen.

Goede voornemens waarmaken

Maar Helmond gaat nog verder. Elk jaar bevat het jaarverslag aanbevelingen, waar de gemeentelijke organisatie zich aan bindt. En het jaar daarop wordt gekeken hoe met deze aanbevelingen is omgegaan. Als onverhoopt aanbevelingen niet waargemaakt zijn, dan wordt aangegeven waarom dat zo is. De lat wordt steeds hoger gelegd.

Informatie

Het burgerjaarverslag 2007 en het juryrapport zijn gratis af te halen in de Stadswinkel. De samenvatting van het burgerverslag 2007 staat in de nieuwe Stadsgids 2008-2009.