GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

3 oktober 2008

Aan de vooravond van Werelddierendag stoppen drie grootwarenhuisketens met verkoop batterijeieren

Na Match gaan ook Cora en Champion op GAIA's vraag in

Vanaf november halen Cora en Champion-Mestdagh alle kooi-eieren uit hun assortiment. De grootwarenhuisketens zullen de kooi-eieren vervangen door eieren afkomstig van diervriendelijkere systemen. Tegen 1 januari zal er geen enkel batterijei meer te vinden zijn bij Cora. Dat liet Olivier André, coördinator sociale en juridische zaken van Cora gisterenavond per mail weten aan GAIA. Champion-Mestdagh bant kooi-eieren vanaf 1 november, mailde Christophe Laloux, aankoper verse producten en hoofd van de productie aan GAIA. De dierenrechtenorganisatie is tevreden met de beslissing van Cora en Champion en blaast haar acties tegen de grootwarenhuisketens af.

GAIA lanceerde donderdag een boycot-cot actie tegen de warenhuisketens die nog batterijeieren verkopen (Match, Cora, Champion). "We richtten onze pijlen eerst op Match, omdat de keten veel winkels heeft in Vlaanderen en Wallonië", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. Woensdag kondigden we onze eerste acties aan. We zouden aan het Match-depot en aan een warenhuis actie voeren, maar bliezen de acties af toen Match ons woensdagavond per mail liet weten te zullen stoppen met de verkoop van kooi-eieren vanaf november. We zouden vandaag naar Cora-winkels trekken, maar ook de acties van vandaag annuleerden we na de verlossende mail van Cora gisterenavond. De volgende in de rij was Champion, waar we morgen actie zouden voeren, maar ook hier hetzelfde scenario.

Biep

GAIA liet ook een radiospot maken die oproept om geen eieren te kopen waar nog batterij-eieren verkocht worden. De spot is in gecensureerde vorm te beluisteren tot en met zaterdag op Studio Brussel, Q Music, Radio Contact en Pure FM. Een bieptoon vervangt de namen van de geviseerde warenhuisketens.

Goede voorbeeld

GAIA besloot tot de boycot-cot actie over te gaan nadat de organisatie de voorbije twee jaar tevergeefs Match, Cora en Champion had gevraagd alle kooi-eieren te vervangen door eieren afkomstig van diervriendelijkere systemen. Makro, Colruyt, Delhaize, Lidl, Aldi en Carrefour gingen al langer in op GAIA's vraag om geen kooi-eieren meer te verkopen.

Legbatterij

In een (verrijkte) kooi voelt een kip zich het slechtst: de kip kan haar natuurlijke gedrag niet uiten. Scharrelen, een nest maken of een stofbad nemen zijn onmogelijk in een gewone batterijkooi en nagenoeg onmogelijk in de verrijkte kooi. De kip zit 13 maanden opgesloten in een ruimte met een oppervlakte kleiner dan een A4-blad.

> Meer over onze campagne tegen legbatterijen