Ingezonden persbericht
Aon Consulting roept pensioenfondsen op tot communicatie
Rotterdam, 3 oktober 2008 - Pensioenfondsen moeten in de huidige woelige tijden de stilte doorbreken en open kaart spelen met hun stakeholders (onderneming, (ex) deelnemers en gepensioneerden). Dat zei Rajish Sagoenie, Executive Director en Actuaris AG van Aon Consulting tijdens Aon's jaarlijkse seminar voor pensioenfondsbestuurders. "Niks zeggen werkt averechts. Stakeholders raken dan juist ongerust. Nederland heeft een sterke pensioenpositie, veel fondsen kunnen best een stootje hebben. Speel daarom open kaart en bewaar daarmee de rust."
Volgens Sagoenie zijn veel consumenten zich onvoldoende bewust van de mogelijke gevolgen van de kredietcrisis voor hun pensioen, maar dringt dat besef langzamerhand tot hen door. "Met de spaargelden zit het wel goed, daarvoor staat de overheid tot een bepaald niveau garant. Maar met pensioenen is dat anders. Het mogelijk uitblijven van indexatie in combinatie met een hoge inflatie, zorgen ervoor dat de koopkracht vermindert. Daarover moet duidelijk worden gecommuniceerd, zodat werknemers en werkgevers in staat zijn eventuele maatregelen te treffen."
Waakzaam
Ten behoeve van goede communicatie, dienen pensioenfondsen volgens Aon Consulting extra waakzaam te zijn op dit moment. "Dat kan door extra goed naar het beleggingsbeleid te kijken, na te gaan hoe stressbestendig het gevoerde beleid is, welke risico's het fonds daadwerkelijk loopt en wat het zelfherstellend vermogen van het fonds is. Ook kan men toetsen of het fonds in gevaar komt als er weer een grote tegenslag komt. Pensioenfondsen moeten in gesprek gaan met beleggingscommissies, vermogensbeheerders en Investment Consultants en, indien nodig, maatregelingen nemen zonder de lange termijn uit het oog te verliezen," aldus Sagoenie.
Botbreuk
"Op dit moment is het belangrijk om de intensiteit van de crisis op de fondsen te beoordelen. Een kneuzing kan vanzelf genezen, een botbreuk moet soms worden geopereerd. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een botbreuk, en zijn ingrepen noodzakelijk," aldus Sagoenie. Om pensioenen waardevast te houden, hebben de pensioenfondsen geld nodig. De huidige hoge inflatie en de lage opbrengsten door inzakkende koersen, maken dat veel pensioenfondsen dit jaar mogelijk niet volledig, of zelfs helemaal niet, kunnen indexeren. Doordat rendementen lager uitvallen dan gedacht, valt niet uit te sluiten dat sommige pensioenfondsen op de langere termijn over gaan tot hogere pensioenpremies omdat er tekorten ontstaan, zo verwacht Aon Consulting. "Het kan langere tijd duren, misschien zelfs wel meerdere jaren, voordat pensioenfondsen weer volledig kunnen indexeren. Eerst is het zaak de tekorten weg te werken. Werkgevers, in overleg met besturen van pensioenfondsen, zullen moeten beoordelen voor hoe lang het uitblijven van indexatie wenselijk dan wel acceptabel is. Het eventueel willen en kunnen bijspringen, is mede afhankelijk van de gemaakte afspraken in de pensioenovereenkomst."
Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 36.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.
;;;
Ingezonden persbericht