Gemeente Venlo


Handhaving Kaldenkerkerweg succesvol

3-10-2008

Gemeente, politie en brandweer zijn vorig jaar gestart met grootschalige handhaving van de panden aan de Kaldenkerkerweg. Inmiddels zijn 190 panden gecontroleerd. In 25 panden is actie ondernomen vanwege ernstige overtredingen op het gebied van drugshandel en illegale bewoning. Dertig panden moeten nog worden gecontroleerd.

Bewoners van de Kaldenkerkerweg hebben in het najaar van 2006 bij de gemeente hun zorgen geuit over veiligheid en leefbaarheid in hun straat. De gemeente, politie en brandweer zijn daarom na de zomer van 2007 gestart met een intensieve en integrale handhavingsaanpak.

Het afgelopen jaar zijn 190 panden gecontroleerd. De aanpak is pandgericht, wat betekent dat elke woning, winkel of horecagelegenheid afzonderlijk aan een controle is onderworpen. De controles zijn gericht op overlast, criminaliteit, drugshandel, prostitutie, kamerbewoning, schijnbeheer, brandveiligheid en bouwkundige staat van onderhoud. Bij 70 panden bestond het vermoeden dat er iets niet in de haak was, deze zijn fysiek gecontroleerd door gemeentelijke handhavers, politie en brandweer. Bij 25 panden bleek er daadwerkelijk sprake te zijn van ernstige overtredingen op het gebied van drugshandel of illegale bewoning en is direct actie ondernomen. Op dit moment moeten nog dertig panden onderzocht worden.

Ook een bewonersgroep zet zich in om de veiligheid en leefbaarheid op de Kaldenkerkerweg te vergroten. Zij hebben bijvoorbeeld al geveltuintjes aangelegd die de aanblik van de straat verbeteren, ze organiseren een jaarlijkse straatbarbecue die de onderlinge samenhang verstevigt en de verkeersveiligheid op de Parallelweg is op hun verzoek onderzocht en verbeterd.

De gekozen aanpak en samenwerking blijken succesvol, aldus burgemeester Bruls. De bewonersgroep die regelmatig bij elkaar komt en ons tips geeft is misschien wel het grootste succes van deze handhavingsactie. De sfeer in de straat is in positieve zin veranderd.