Provincie Limburg

Persberichten

In totaal 1027 statushouders en verblijfsgerechtigden gehuisvest Rapportage eerste halfjaar 2008

De Provincie rapporteert halfjaarlijks aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie over haar provinciale toezichtstaak op gemeenten bij de huisvesting van verblijfsgerechtigden. In het eerste halfjaar van 2008 hebben de Limburgse gemeenten in totaal 1027 statushouders (gepardonneerden) en verblijfsgerechtigden gehuisvest. Gedeputeerde Odile Wolfs: "Bij de huisvesting van de gepardonneerden hebben de Limburgse gemeenten zeer goed werk geleverd. Daarentegen blijft het huisvesten van verblijfsgerechtigden nog steeds achter bij de taakstelling. We zien dat regionale samenwerking en afstemming bij de realisatie van de huisvesting van verblijfsgerechtigden langzaam zijn vruchten begint af te werpen, maar het kan en moet nog beter. Daarover zijn afspraken gemaakt."

Huisvesting gepardonneerden
De Limburgse gemeenten hebben hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opgepakt en de mensen die onder de pardonregeling vallen en óf al in hun gemeente (in noodopvang) gehuisvest waren óf hebben aangegeven in de gemeente te willen wonen, van adequate woonruimte voorzien. In de eerste helft van 2008 zijn er in totaal 800 gepardonneerden in Limburg gehuisvest. Dat zijn 355 personen meer dan de taakstelling voor deze periode (inclusief achterstand). Een realisatiepercentage van maar liefst 180%.

Huisvesting verblijfsgerechtigden
De totale taakstelling verblijfsgerechtigden voor deze periode was 360 personen. Hiervan zijn 227 personen in de eerste helft van 2008 gehuisvest. Er is dus nog sprake van een achterstand van 133 nog te huisvesten verblijfsgerechtigden (op 1 januari 2008 was de achterstand 236).
De nieuwe taakstelling voor de Provincie voor de tweede helft van 2008 is 232 statushouders. De achterstand van 133 per 30 juni jl. daarbij opgeteld geeft een totaal aantal van 365 verblijfsgerechtigden dat vóór 1 januari 2009 door de Limburgse gemeenten gehuisvest moet worden.

Regionale samenwerking
Omdat met name de kleine plattelandsgemeenten er niet in slagen om de realisatie van de opgelegde taakstelling te volbrengen, worden de regionale samenwerkingsafspraken tussen gemeenten gezien als meest efficiënte oplossing. Gemeenten die niet aan regioafspraken deelnemen, worden met nog grotere nadruk aan de afspraken gehouden om tijdig aan hun taakstellingen te voldoen.

3-10-2008 12:27