Gemeente Harlingen


`alois'

Het verhaal van de sleepboot `Alois'

Het verhaal van de sleepboot `Alois'
Hoe de bemanning in Harlingen vast kwam te zitten zonder geld en proviand.

Sinds 25 augustus ligt de sleepboot `Alois' uit Texas aan de spreekwoordelijke ketting in de haven van Harlingen. De miljoenenschuld van de Amerikaanse rederij heeft tot gevolg gehad dat de bank beslag heeft laten leggen op alle bezittingen van de rederij. De sleepboot `Alois' was ten tijde van deze beslaglegging in de haven van Harlingen en mocht hier niet meer uitvaren.

Beslaglegging is een algemeen aanvaard middel om druk uit te oefenen op een bedrijf dat in de schulden zit. Tijdens het beslag wordt de eigenaar het gebruik van het goed ontzegd, tot het geschil dat aan het beslag ten grondslag ligt is opgelost. Over het algemeen is het beslag op schepen kortstondig en effectief. Maar dat is helaas niet altijd het geval.

Ook in het geval van de `Alois' is het beslag niet kortstondig gebleken. De bemanning die aan boord zaten van de sleper zijn hierdoor in een benarde positie terecht gekomen.
De bemanningsleden, een Amerikaan en drie Mexicanen, krijgen namelijk van de rederij geen geld of proviand en kunnen de sleepboot niet verlaten. Verlaten van de boot betekent namelijk het opgeven van hun rechten en hun loon. De bemanning wil op de `Alois' blijven tot er een oplossing komt tussen de schuldeiser en de rederij.

De verantwoordelijkheid voor de bemanningsleden ligt bij de Amerikaanse rederij, maar zij hebben hun handen volledig van hen afgetrokken. Kortom de bemanningsleden zijn aan hun lot overgelaten. Een havenmedewerker van de gemeente Harlingen heeft zich het lot van deze personen aangetrokken en de regie op zich genomen van het inzamelen van proviand. De voedselbank en verschillende schippers zorgen tot op heden voor voldoende proviand.
De gemeente Harlingen is hier erg blij mee en wil alle gulle gevers dan ook vriendelijk bedanken voor hun hulp.

Helaas is het bieden van voldoende proviand niet de enige zorg van de gemeente. De kosten die op dit moment gemaakt worden door de bemanning en de sleepboot worden door de rederij niet betaald en deze kosten lopen hoog op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektriciteit, drinkwater, onderhoud van de sleepboot en het haven- en kadegeld.

Daarnaast is er nog geen zicht op een structurele oplossing. Het is onbekend hoelang de vier bemanningsleden nog op de sleepboot `Alois' zullen verblijven .
Wat wel bekend is, is dat de gemeente zich het lot van de bemanningsleden zal blijven aantrekken.

---

reageren