VVD


3-10-2008

Zonder energie staat alles stil

Sinds de Europese Commissie vorig jaar met haar plannen voor energie in Europa kwam is het splitsen van energiebedrijven een veelbesproken onderwerp. In de plannen werd voorgesteld om energiebedrijven te splitsen in een netwerkbeheerder en een productiebedrijf, zodat een bedrijf dat energie opwekt niet tegelijkertijd het netwerk beheert om deze ene

Ik was vóór volledige ontkoppeling vanwege de concurrentie. Energiebedrijven worden dan gesplitst in een aparte netwerkbeheerder en leverancier. Zo konden ook bedrijven die niet een deel van het energienetwerk beheren toegang krijgen tot de energiemarkt en dus zorgen voor lagere prijzen. Echter, zo liepen we wel het risico dat grote bedrijven zoals Gazprom de zelfstandige netwerkbeheerders konden overnemen.

Toen bleek dat met name de ministers vanuit de lidstaten tegen deze volledige splitsing waren, heb ik in overleg met Commissarissen Kroes en Piebalgs een nieuw plan bedacht. Het beheer van de netwerken moet in handen van een Europees bedrijf komen. Op dit moment ondervinden we veel problemen omdat de energienetten van de lidstaten - door allerlei bureaucratische tegenwerking - nog niet op elkaar aangesloten zijn. Toen Poetin de gaskraan dichtdraaide zat een derde van de Europeanen zonder gas.

Eén Europees netwerk zorgt ervoor dat gas vanuit andere delen van Europa eenvoudig kan worden omgeleid naar deze huishoudens. Hiermee is eveneens het risico dat Gazprom de Europese netwerken in handen krijgt ondervangen en kunnen tijdige investeringen in het netwerk worden gegarandeerd. In de praktijk zou dit Europees consortium een centraal netwerk in Europa gaan beheren en coördineert het de toegang voor alle energiebedrijven. Doordat meer aanbieders op de Europese markt komen, zal er meer concurrentie ontstaan met een lagere prijs. Nu betaalt het Nederlandse bedrijfsleven 100 miljoen euro per jaar teveel, omdat er nauwelijks concurrentie is. Dit Europese bedrijf garandeert dat alle eindgebruikers energie krijgen geleverd en er ontstaat één geïntegreerde Europese energiemarkt. Bovendien zal de splitsing zorgen voor investeringen, aangezien de energiebedrijven meer dan voorheen op zoek zullen moeten gaan naar goedkopere methodes om energie op te wekken. Met de stijgende olieprijzen zal de druk op investeringen alleen maar sneller toenemen. Al met al zal de splitsing van de energiebedrijven in combinatie met een onafhankelijke Europese netwerkbeheerder zorgen voor een werkende energiemarkt die goed is voor onze economie.

Aanvankelijk stuitte mijn voorstel op verzet bij bedrijven en collega's in het Parlement. Maar voor de zomer kreeg ik steun van een meerderheid van het Europees Parlement om de energienetwerken onder te brengen in een Europees consortium als over vijf jaar er geen goedwerkende Europese markt is ontstaan. Ook bij de Europese bedrijven is steeds meer steun voor mijn initiatief. Volgende maand zit ik met de bazen van de grote energiebedrijven (waaronder GasUnie, GdF (Frankrijk), ENI (Italië) en RWE (Duitsland)) in Europa en Commissarissen Kroes (mededinging) en Piebalgs (energie) om tafel om te bezien hoe we verder handen en voeten kunnen geven aan één geïntegreerde Europese energiemarkt.