Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


De Anatomische Les: Belvedere op de snijtafel

12 september 2008
In drie debatten gaan de Belvedere-hoogleraren Andre van der Zande, Eric Luiten en Jan Kolen in gesprek met bestuurders, planologen, ontwerpers en historici.

Derde debat: 3 oktober

In het derde en laatste debat op 3 oktober staan het beleid en het planningsproces centraal. Hoe gaan planners, belangenorganisaties en burgers in het planningsproces om met de uitgangspunten van de nota Belvedere? Welke taak zien zij voor zichzelf weggelegd?

In de discussie staan drie typen planningpraktijken centraal. Het eerste type is de planning voor cultuurlandschappen van nationaal belang, waarvoor het rijk beleid formuleert en instrumenten inzet. Daartegenover, het tweede type, staan initiatieven van actieve burgers die zich sterk maken voor de cultuurhistorische kwaliteit van hun leefomgeving. Het derde type neemt een tussenpositie in: de planning van private en semipublieke organisaties die zich verenigen in een machtsblok of een projectontwikkelingsorganisatie. De gesprekken worden gevoerd aan de hand van drie voorbeelden: de structuurvisie Panorama's, de Duivenvoordse Corridor en de transformatie van de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Eric Luiten, Jan Kolen en Andre Van der Zande analyseren wat de keuze voor een bepaalde geschiedenis voor gevolgen heeft voor het soort planproces dat wordt ontwikkeld. Daarna vindt een paneldiscussie met de zaal plaats.

Het doel van de reeks is om een fundamentele discussie binnen de beroepsgroepen op gang te brengen. De ideeën uit de Nota Belvedere hebben dan wel brede instemming gekregen, maar wat betekent dat voor de beroepsethiek, voor de rolopvatting van elke discipline en de omgang met het verleden in het ontwerp- en planproces?

De drie hoogleraren zijn in 2005 aangesteld om het Belvedere-beleid te verankeren. Behalve het beschrijven van cultuurhistorie op academisch niveau, streven de hoogleraren ernaar om bruggen te slaan tussen de theorie en de praktijk, tussen het onderzoek en de ruimtelijke planvorming. In de debatreeks wordt aan de hand van concrete voorbeelden op zoek gegaan naar hoe met theorievorming de werkpraktijk zich verder kan ontwikkelen. Bij elke bijeenkomst staat een discipline centraal: ontwerp, (cultuur)historie, planning/bestuur. In het slotdebat op 3 oktober is het de beurt aan planning/bestuur.

Datum: 3 oktober van 13.30 tot 17.30, Schip van Blaauw, Wageningen.

Wegens een beperkt aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Dit kan via blauwekamer@gaw.nl. Voor vragen, neem contact op met redacteur Mark Hendriks, 06-55570135 of mark@gaw.nl.